Община Костинброд стартира дарителска кампания за паметник на Васил Левски

625 преглеждания

Община Костинброд стартира дарителска кампания за изграждане на паметник на Апостола на свободата Васил Левски, с цел да почете неговото наследство и да укрепи националната ни идентичност.

„Уважаеми жители, скъпи приятели на община Костинброд,

намираме се пред важно начинание, което е призив не само към нашата памет, но и към нашата отговорност като българи и патриоти.  С гордост обявяваме началото на кампания за набиране на средства за изграждането на паметник на Апостола на свободата  Васил Левски, в нашата любима община Костинброд.

Имаме удоволствието да ви съобщим, че граждански инициативен комитет, подкрепен от община Костинброд се обединяват в реализирането на всеобща мечта – изграждане на скулптурна композиция на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев /Васил Левски/, в центъра на Първи район, град Костинброд, стартирайки дарителска кампания за събиране на средства за осъществяването и.

Дарителската кампания има за цел да привлече всички граждани, обединявайки ги в обща мисия – поддържане на националната гордост, укрепване на родния дух и почит към великото дело на Апостола.

Васил Левски, освен виден революционер, национален герой и велик българин, е  изключително значим за община Костинброд, благодарение на посещенията си в покрайнините ни.

Легендите и историческите данни разказват как Апостолът на свободата - Васил Левски, преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“.

Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“ е знаков за община Костинброд, именно заради посещението на Васил Левски през 1871 г. В годините на борба срещу османското владичество, манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата. Тук, той основава Шопския революционен комитет.

През 1871-1872 година, игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски, от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Уважаеми съграждани,

Призоваваме всеки един от вас, жител на община Костинброд, с признателност към славните ни минало и история, и с чувство за дълг към бъдещето, да се присъедини към инициираната благородна кауза.

Изграждането на скулптурната композиция на Апостола на свободата е не просто акт на почит към великото му дело, но и символ на нашата непрекъсната връзка с ценностите, за които той се е борил.

Когато почитаме паметта на Васил Левски, всички се обединяваме около твърдението, че Апостолът е най-големият герой на България. Неговата личност събира в себе си толкова качества и добродетели, че дори днес, когато масово сме разединени, почитането на героя успява да ни обедини, да ни накара да се замислим и да осъзнаем, че човек ако вярва силно в нещо, може да го постигне.

А ние вярваме, че заедно можем да успеем и с общи усилия да оставим траен отпечатък в съвременната история на града и общината ни, защото „дела трябват, а не думи!“

Убедени сме, че величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той прави докато е жив, защото завещанието, което оставя на нас, бъдещите поколения, е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем.

Този внушителен петметров паметник ще остане като вечен знак на преклонение пред неговата саможертва и ще вдъхновява всички ни да пазим живо наследството му.

Нека заедно сбъднем тази мечта и изградим място на гордост и вечна памет!

Защото: „Ако не ние – кой? Ако не сега, кога?“

Дарителска кампания за изграждане на скулптурна композиция „Васил Левски –   Минало и бъдеще“:

IBAN: BG85UNCR96608497575510

BIC: UNCRBGSF

ОСНОВАНИЕ: СКУЛПТУРНА КОМПОЗИЦИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ: 44 51 00

СУМА ЗА НАБИРАНЕ: ПРИБЛИЗИТЕЛНО 270 000 лв.

Община Костинброд, заедно с гражданския инициативен  комитет, ще дават едномесечна отчетност на кампанията и всяка една стъпка от изграждането до поставянето на скулптурната композиция.

1

Източник и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук