УНИЦЕФ дава висока оценка на общинските инициативи в отговор на COVID-19 в България

697 преглеждания

УНИЦЕФ обръща особено внимание на мерките, предприети за справяне с кризата на местно ниво

В писмо до НСОРБ представителят за България на Детският фонд на ООН - УНИЦЕФ Д-р Джейн Муита изразява признателността на международната организация  за неуморната работа на българските общини в тясно сътрудничество с правителството и Националния оперативен щаб, която допринася за спасяването на човешки животи, за подкрепата на работниците от първа линия и за отговора на нуждите на най-уязвимите групи от населението.

Въпреки че цялостното и дългосрочно въздействие на кризата е все още неясно, опитът показва, че при всяка криза децата и най-уязвимите понасят най-тежко последиците. УНИЦЕФ високо оценява и подкрепя всички усилия за гарантиране здравето, сигурността и продължаващото образование на децата, както и за помощ на семействата в грижата им за децата и покриването на техните нужди.

УНИЦЕФ обръща особено внимание на мерките, предприети за справяне с кризата на местно ниво. На базата на информацията, предоставена от самите общини в специалния раздел на интернет страницата на НСОРБ „COVID-19 - Грижата на общините“ експертите на организацията са изготвили  първоначален преглед на мерките и инициативите на българските общини в отговор на кризата.

„Въпреки че този първи предварителен преглед не е изчерпателен и не обхваща много други инициативи на местните власти, ние смятаме, че той дава много добра представа за действията на местно ниво, както и отлична възможност за идентифициране на иновативни подходи и практики, които следва да бъдат подкрепени и разпространявани както на национално, така и на глобално ниво. Освен това прегледът ясно показва впечатляващите прояви на солидарност, мобилизация и сътрудничество на местно ниво, които носят надежда и вяра, че заедно можем да преодолеем кризата и нейните последици“, се казва в писмото на представителя на УНИЦЕФ за България до НСОРБ.

С първоначалните данни от мониторинга и писмото можете да се запознаете от следните файлове:

Писмо УНИЦЕФ - България

Данни от мониторинга

Източник: namrb.org, снимка: pixabay

Държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв. за спасяване на икономиката
Допълнителни права на лицата, регламентирани в Закон за извънредното положение
ТЕЛК ще могат да вземат решение само по документи, без преглед на място
Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

ЕspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук

Тагове