20 от най-пленителните кътчета по света, за които малцина знаят (част 1)

731 преглеждания

Представяме ви 20 от най-интригуващите и пленителни кътчета по света, за които малцина знаят. Запознайте се с първа част от тях:

Езерото Полумесец, Китай

Това необикновено езеро се намира се на 6 км от град Дунхуанг в провинция Джансу. Гледката е впечатляваща. То е в правилна форма на полумесец и силно се откроява на фона на пустинята, която го заобикаля.

Дълбочината на водата през 1960 година е била средно 4-5 метра, като максималната е била 7 м. В следващите 40 години, обаче намалява. През 2006 година местните власти започват да го допълват изкуствено с вода, за да го запазят. То е популярна туристическа дестинация, като освен плаж, се предлагат атракции като яздене на камила.

Архипелаг Тогиан

В залива Томини край бреговете на провинция Централен Сулавеси в Индонезия има 56 острова и островчета, които съставляват архипелага Тогиан. В тях има 37 малки села, едното от тях е обитавано от хората баджао (Баджо) или „морски цигани“, които живеят в малки колиби над океана. В някои райони плътността на джунглата е толкова висока, че плажовете са достъпни само от морето.

Маска, Тенерифе, Канарски острови

Селцето Маска, сгушено в едноименната местност, е перлата на прекрасния остров Тенерифе. Селото се състои от няколко къщи и се смята, че тук е бил последния дом на местните индианци гуанчи, прокудени от конкистадорите.

Маска се намира на 600 метра надморска височина и е било изключително изолирано до изграждането на пътя, свързващ Сантяго дел Тейде и Буена Виста дел Норте през 1970 година.

От село Маска до океана се вие невероятно живописната клисура, която свършва при девствения плаж „Маска“.

Долина Спити, Индия

Долината Спити се намира високо в Хималаите и поради отдалечеността си е една от най-слабо населените области в Индия. В този културен център на будизма се намира и най-старият будиски храм в света.

Капаа, Хавай

По крайбрежието на Капаа, Хавай, има десетки плажове, които са скрити зад масивни скали. Откриването на тези уединени места със сигурност би било много интересно и предизвикателно.

Калавао, САЩ

С население от около 100 души, окръг Калавао е на второ място по малочисленост на населението в САЩ. По-голямата част от него е заета от великолепния национален парк Калаупапа и единственият признак на човешкия живот тук е малък град, който някога се е образувал като „прокажена колония“ (хората, страдащи от проказа, са били заточени на това място).

Пещерата Шондонг, Виетнам

Това е най-голямата пещера в света, дълга около пет километра, висока около 200 метра и широка над 150 метра, сталагмитите тук също са впечатляващи, достигайки над 60 метра височина. Пещерата се намира във Виетнам, на границата с Лаос, в провинция Куанг Бин.

Остров Филикуди, Италия

Филикуди е малък отдалечен остров в Еолийския архипелаг в Средиземно море, на около 48 км от брега на Сицилия. Площта му е по-малка от 10 кв.м., а три четвърти от цялата територия е заета от природен резерват. Всички острови от групата имат вулканичен произход и предимно планински релеф. През 2000-та година ЮНЕСКО включва Липарските острови в Списъка на световно и културно и природно наследство.

Дар Ал Хаджар, Йемен

Дар Ал Хаджар или Каменния дворец е бивш кралски замък, разположен в Уади Дар, на около 15 км от столицата на Йемен - Сана. Изграден през 20-те години на миналия век като лятна резиденция на владетеля на Йемен Яхия Мухамад Хамид Ед-Дин, управлявал страната между 1904 и 1948 година, дворецът се намира на върха на структура, изградена през 1786 година от учения Ал-Имам Мансур. Мястото остава кралска резиденция до революцията през 1962 година. В момента мястото е музей.

Остров Ел Нидо, Филипините

Островът е едно от най-красивите места на земята, с превъзходни плажове с бели пясъци, коралови рифове и варовикови скали. Намира се в провинция Палаван, на около 400 км от Манила.

Ел Нидо е сред 20-те най-красиви плажове в света според класацията на Conde Nast Traveler, а CNNGo го нарича най-добрият плаж и остров във Филипините.

Тагове