ЦИК обяви окончателното разпределение на депутатските места в 44-тия парламент

3516 преглеждания

След обработката на 100% от протоколите от секционните избирателни комисии, ЦИК обяви и окончателното разпределение на мандатите, които ще получат партиите в 44-тото Народно събрание, след провелите се на 26 март предсрочни парламентарни избори.

Финалните изчисления показват, че ПП ГЕРБ ще има 95 народни представители. БСП за България ще има 80 депутатски места, а ДПС – 26. На депутатските банки в следващото Народно събрание ще седнат 27 представители на Обединени патриоти. Представената за първи път в парламента формация на Веселин Марешки – Воля, ще разполага с 12 депутати.

26 МИР София област ще има общо 8 народни представители, съответно по трима от ГЕРБ и БСП за България и по един от ДПС и Обединени патриоти

Предстои до 3 дни да стане ясно още кои ще бъдат имената на новите народни представители, определени след разместванията в кандидатските листи на база гласуването с преференции, както и на база решението на кандидатите, избрани от повече от един многомандатен район.  

Според данните от събраните преференции към момента, депутатите от Софийска област, които ще намерят място в Народното събрание, ще бъдат:

От ПП ГЕРБ - Николина Ангелкова (23 086 гласа), Валентин Милушев (3348 гласа) и Васил Цветков (3230 гласа).

От БСП за България - Иван Ченчев (19 707 гласа), Радослав Стойчев (3670 гласа) и Лало Кирилов (3031 гласа).

Обединени патриоти - Явор Нотев (8332 гласа).

ПП Воля - Албена Найденова (3394 гласа)

EspressoNews