ЦИК: Три месеца уседналост за гласуване на евроизборите

14345 преглеждания

Избираме 17 членове на Европейския парламент през 2024 г.

Във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България, които ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г., Централната избирателна комисия обръща внимание, че в Изборния кодекс е налице изискване за уседналост като условие за упражняване на активното избирателно право – право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат гражданите, които са „живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз“, което означава:

- за български гражданин – да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България или постоянен адрес на територията на Република България и настоящ адрес в друга държава – членка на Европейския съюз;

- за гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз – да има адрес на пребиваване на територията на Република България или на друга държава – членка на Европейския съюз.

Избирателите ще гласуват за 17 членове на Европейския парламент през 2024 г. – колкото и на изборите през 2019 г. Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадените гласове за съответната партия. В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Броят на преференциите определя реда, в който се избират кандидатите в партийните листи.

Източник: ЦИК, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук