Пъстрият „Празник на божура и цветята” се състоя в Божурище

2393 преглеждания

На 27-ми май 2017г., град Божурище отбеляза „Празника на божура и цветята”. Тази година градът чества 120 години от основаването си, което бе още един повод площада пред общината да бъде препълнен с хора.

Денят започна с  „Детско утро” в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1934 г.”, в което участие взеха групите на ОДЗ „Детелина”.

Също така на центъра на града финишираха велосипедистите от Божурище, които рано сутринта дадоха начало на традиционния велопоход от сградата на Дарик радио в гр. София. Всички велосипедисти се справиха чудесно, въпреки лошото време и проливния дъжд през деня.

В 16:00 ч., на центъра на града бяха разположени презентационни шатри на най-големите фирми на територията на общината. Те раздаваха рекламни материали, както и запознаваха гражданите с дейността си. Жителите на общината и гостите на празника имаха възможност да се запознаят и с проекта за градски площад, като на тяхно разположение бяха компетентните лица от общината, които отговаряха на въпросите им.

Откриването на официалната празнична програма започна с кмета Георги Димов и заместник-кмета Владислава Симеонова, които връчиха грамоти и почетни знаци на изявени граждани на общината. Бяха връчени и специални награди на учениците от СУ "Летец Христо Топракчиев", призьори в ученическия конкурс "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България", на Еспресо Медия - Стефани Ценкова от IX кл. и Ивайло Ивайлов и Йоанна-Виктория Лозанова от Х кл. Наградата "Учител на годината" получиха г-жа Нели Кътова от ДГ „Буратино“, г-жа Благовеста Павлова от ДГ “Детелина“ и г-жа Таня Тодорова от СУ „Летец Христо Топракчиев“.

 Вечерта продължи с участието на самодейни състави от община Божурище и други млади изпълнители. На сцената се изявиха: Детска вокална група „Палави ноти“, Дамски камерен хор – Божурище, Женска певческа група и танцов клуб „Животвор“ – Пролеша, Клуб по спортни и латино танци за деца – „София данс“, Иванина Вълкова, Танцов състав „Хера“ – Херково, Фолклорен състав „Слава” – Гурмазово, Венелина Петрова, Школа за Модерен балет „Невиданс“, Вокална формация „Разноцветни“, Общински детски фолклорен ансамбъл „Божурчета“, Петя Славкова, Клуб за народни танци „Играорци“, Дидо Петков и Танцова школа „Бекирски“ и Ансамбъл „Хоро“.

Краят на голямото очакване сложи „певецът на народа” Веселин Маринов, който с вечните си хитове и няколко нови песни зарадва гостите на празника.

Втората кулминация на вечерта беше традиционната празнична заря, която освети нощното небе и стопли всички от хладното време.

Ивайло Ивайлов - първи подгласник в конкурса "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България"