Приеха окончалтелно промени в Закона за движение по пътищата, премахващи знаците, обозначаващи камерите

1718 преглеждания

Народните представители приеха окончателни промени в Закона за движение по пътищата, според които местата с видеоконтрол на пътя да не бъдат обозначавани с пътни знаци. Така на практика пътните знаци, които обозначават местата за видеоконтрол трябва да бъдат премахнати. Депутатите решиха контролните органи да следят по безопасен начин за спазването на правилата за движение и техническата изправност на пътните превозни средства, осигурявайки необходимата видимост. Службите имат право да извършват контрол с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане.

За 1 месец ще бъде спиран от движение автомобил, чиито собственик го е предоставил на лице, употребило алкохол над 0,5 промила, наркотични вещества или техните аналози. Досега срокът в закона беше до 1 месец. 

За срок от 6 месеца до 1 година ще бъде прекратявана регистрацията на МСП на собственик без книжка или употребил алкохол над 0,5 промила. Същата е санкцията и ако собственикът на автомобила откаже да му бъде извършена проверка за алкохол или наркотични вещества. Регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година ще бъде прекратявана и когато собственикът го е предоставил на лице без книжка.

Народните представители решиха за нарушения, заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на МПС, да се издават електронни фишове. Глобите са в размер, определян от съответното нарушение. Както досега, електронният фиш съдържа териториалната структура на МВР, на чиято територия е установено нарушението; мястото, датата и точния час на извършване на нарушението; регистрационния номер на моторното превозно средство; собственика, на когото е регистрирано превозното средство; описание на нарушението, нарушените разпоредби; размера на глобата, срока, сметката и начините за доброволното заплащане. 

С промените в Закона за движение по пътищата депутатите направиха промени и в Наказателния кодекс. На пълнолетните лица ще се търси наказателна отговорност, ако причиненото от тях увреждане на пътя е тежка телесна повреда или смърт, или са в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Досега в Наказателния кодекс беше разписана само употребата на алкохол, без наркотичните вещества и аналозите им.

Източник: ИА Фокус

Снимка: Pixabay