Безглутенова паста със спанак от Ивелина Кирилова

Добавена на:
12.08.2017/19:29
Коментари: 0

Преди седмица майка ми ме попита дали знам производител на безглутенови изделия, точно като по поръчка. Интересуваше се нейна приятелка, която има някакъв здравословен проблем и трябва да се храни с “Gluten free” продукти и знае, че постоянно се интересувам и купувам healthy неща и ще я насоча. Повечето от вас, които ме следят и ме познават са забелязали колко много се запалих по здравословно хранене.  Дори колегите ми се шегуват и всеки път, когато в офиса има нещо за хапване без глутен, без захар, с протеин, без ГМО казват:”Оооо, Иве, това е за теб! От твоите “вкусотии”, ние ще пропуснем!”. 

В Америка изчетох какво ли не за глутена, за вредните храни, за трите бели отрови- брашното, захарта и солта. На втората ми бригада работех в магазин за сладки и фъдж и един от честите въпроси, които клиентите задаваха беше: “Is this gluten free?”(Това без глутен ли е?).  Забелязах как глутенът е като някакво “страшилище” за хората и как  е важно да обръщаме внимание на здравето си, на начина на хранене, на това как изглеждаме. Не мислите ли?

Запознах се бранд, който произвежда безглутенови изделия, има интересни мисия и цели, апетитни рецептите в сайта, паста, паста и пак паста! Ах, la dolce vita! Предложиха ми да ги опитам и да открия разликата между обикновената паста и тяхната. Е, да, определено има! Казва го човек, който може да живее само на паста и не прави разлика, защото я яде под всякаква форма – с месо, без, със сметана, песто, изобщоо… ВСИЧКО! Няма да задълбавам в съставките и многобройните видове.  

Искам да Ви покажа рецептата, по която се ръководих и която се получи сполучливо. ( Добре че, мама и брат ми живеят в съседния блок, за да има с кого да споделя вкусотията.) Ето и рецептата:

Необходими продукти:

Безглутенова паста – Аз използвах Penne

Спанак – едно пакетче

Готварска сметана – 200мл.

Синьо сирене – 100 -150гр., по Ваш вкус

Скилидки чесън – сложих две, за да не стане много чесново, защото добавих олио от трюфели, в което също има чесън

Индийско орехче – на око

Сол – на око

Прясно смлян черен пипер – на око

Зехтин – 2 ч.л. + няколко капки oлио от бял трюфел

Пармезан за поръсване – по желание

Начин на приготвяне

В тиган загрейте зехтина и добавете нарязания чесън, докато омекне и се ароматизира зехтинът. Добавете сметаната, сол, черен пипер и индийско орехче и оставете течността да заври и да се сгъсти. След това добавете синьото сирене и продължете да бъркате до пълното му разтапяне.

Бланширайте спанака: заливате го за кратко  с гореща, леко подсолена вода, след това го прибавяте към вече готовия млечен сос.

Сварете паста в дълбока тенджера с голямо количество подсолена вода за около 8-10минути. Веднага след сваряването прибавете пастата към соса. Сервирайте гореща и поръсете с прясно настърган пармезан.

Подредете масата stylish и Поднесете с охладено бяло вино.

Ивелина Кирилова

Коментари

Няма добавени коментари.

Добави коментар: