20% от слънчевите очила, предлагани извън оптиките, не отговарят на изискванията, установи ДАМТН

Добавена на:
17.08.2017/16:10
Коментари: 0

Около 20% от проверените в търговската мрежа слънчеви очила не отговарят на изискванията, алармират от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В разгара на летния сезон инспекторите на ДАМТН извършиха масови проверки на предлаганите в търговската мрежа слънчеви очила. Те обхванаха 291 обектa на територията на цялата страна, в това число и в магазините в морските ни курорти. Целта на проверките е превенция и установяване спазването на изискванията за безопасност на едни от най-атрактивните лични предпазни средства за лятото – слънчевите очила. Инспекциите бяха съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират най-много нарушения на законодателството, поясняват още от Агенцията.

Проверени са 737 броя различни модели очила, от които при 266 броя различни модели са установени следните несъответствия:

   - липса на маркировка за съответствие - 53 броя;

    - липса на инструкция за употреба от производител и превода й на български език- 54 броя;

    - липса на инструкция за употреба само на български език - 99 броя.

При проверките е установено, че 152 различни марки и модели слънчеви очила се предлагат на пазара в нарушение на действащото законодателство и за тях са съставени актове. Други 53 модели продукти са спрени от разпространение със заповеди, отчитат още от ДАМТН.

При проверката са закупени и образци, които са изпитани в лаборатория като резултатите показват, че 5 модела не съответстват на приложимите изисквания. Един модел от тези слънчеви очила представлява сериозен риск за потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита и при употреба ще доведе до опасност от увреждане на зрението. За останалите 4 модела слънчеви очила изпитванията са констатирали, че не отговарят на показателя – „коефициента на пропускане на светлина“, тъй като са със значително по-тъмни филтри от нормите. Това отново представлява сериозен риск за потребителя, защото намаляват видимостта. Тези очила също ще бъдат изтеглени от пазара.

EspressoNews

Коментари

Няма добавени коментари.

Добави коментар: