Песничка с гласа на Весела Бабинова ще бъде подарък за децата в седмата кампания „Веселите зъбки“

1732 преглеждания

Целта е повишаване денталното здраве на най-малките

С подарък за децата – жизнерадостна песничка в изпълнение на актрисата Весела Бабинова, стартира кампанията на Билка „Веселите зъбки“. Тазгодишната инициатива цели да превърне миенето на зъбките в още по-забавна игра. Подаръкът за малчуганите е допълнен и със специално разработен анимационен клип, който освен да усмихва децата, им помага да изградят полезен навик за цял живот.

Специална онлайн игра пък ще излъчи мъниците, които се справят най-добре с миенето на зъбки. На сайта на играта родителите им ще могат да разкажат забавна история от ежедневния процес, да я обрисуват в снимки и да участват за специална награди. 

Повече от 7 години компанията развива своя проект-кауза „Веселите зъбки“. Едноименният забавно-образователен спектакъл прави ежегодни турнета в детски градини, читалища, училища и площади в цялата страна, за да популяризира каузата и да помогне на повече деца да преодолеят страха от посещението при стоматолог.

По развлекателен игрови начин децата научават как да мият зъбите си и защо е важно да го правят. От 2011 г. досега спектакълът „Веселите зъбки“ е представян повече от 350 пъти в различни градове у нас.

Данните за България, цитирани в Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, разработена за периода 2015-2020 г., посочват, че нивата на разпространение на зъбния кариес у нас са много по-високи от глобалните цели за орално здраве, заложени от Световната здравна организация.

Само 28.87% от 5-6 годишните деца у нас нямат кариеси. Процентът при здравите деца на възраст 12 години е 21.31%, а делът на 18-годишните без кариес е едва 8.31%. Освен това 2/3 от децата на 18 години страдат от заболявания на венците и пародонта, а всеки четвърти от тях има един изваден постоянен зъб.

Изводите от проведеното национално епидемиологично изследване показват още наличието на зъбна флуороза и незадоволителна устна хигиена. Това предопределя и необходимостта от повишаване на познанията на родителите и децата чрез различни инициативи, които мотивират и образоват. 

Инициативата цели да насочи вниманието на родителите и децата към спазването на оралната хигиена от най-ранна детска възраст и да остави лошата статистика в историята.

Гласът зад песничката – актрисата Весела Бабинова, разказа защо е приела тази кауза за своя:

Весела, разкажете ни защо решихте да подкрепите седмата кампания „Веселите зъбки“? Какво Ви допада в нея?

Смятам, че е важно за децата да знаят, че колкото по-добра и редовна хигиена поддържат, толкова по-рядко ще им се налага да ходят на зъболекар. Все по-често виждам деца с развалени зъби и безброй пломби, не само заради прекомерно ядене на сладко, а и заради немарливост по отношение на миенето сутрин и вечер. От друга страна, харесвам продуктите на „Bilka” и съм сигурна, че и детската серия е направена с грижа за децата.

Какви са Вашите първи спомени от посещението при зъболекар? Страхувахте ли се от „човека с машинката и бялата престилка“?

Дядо ми беше зъболекар и въпреки това ми беше неприятно, дори когато той ме преглеждаше. Често имах пломби и спомените ми са именно от шумящата машинка и от това как търпях, държейки се здраво за стола, само и само да си тръгна по-бързо.

Какъв беше Вашият ритуал за миене на зъбки като дете? Имате ли забавен спомен…споделете за някоя беля!

Имах си голяма розова чашка, от която пиех вода и се жабурех дълго, но за беля не мога да се сетя. Обвинявах дядо си, че предните два зъба са ми огромни, защото не ми е извадил млечните както трябва.

Какви продукти за орална хигиена използвате? Как ги избирате? Колко често правите профилактични прегледи при стоматолог?

Използвам продукти за чувствителни зъби, гледам да са без химия и много лекарства, търся зелената ивица отзад, която показва, че са на натурална основа. Ходя два пъти в годината, не ми е особено приятно, но в последни години именно това ме предпазва от по-често ходене-вниманието.

Обърнете се към мъниците, които сега изграждат навиците си за устна хигиена. Какво ще ги посъветвате?

Мийте зъбите си редовно, създайте си този навик и ще видите как с времето все по-малко ще виждате гадната бучаща машинка и зъболекарят, който се усмихва приятелски, но някак зловещо. Хубавите здрави, чисти и бели зъби винаги са за предпочитане пред мръсните. Повярвайте, има значение.

Как здравата усмивка помага във Вашата професия?

Смеем се повече и не губим време по зъболекарски кабинети.

EspressoNews