АПИ пусна поръчка за проект на тунел под Петрохан

316 преглеждания

Прогнозната стойност на поръчката е над 6.6 млн. лв. без ДДС

Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ отново обръща поглед към проекта за тунел под Петрохан. От Електронния регистър на обществените поръчки се вижда, че на 26 декември е стартиран търг за изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП-ПП за скоростен път Монтана – София с тунел под Петрохан.

Прогнозната стойност на поръчката е над 6.6 млн. лв. без ДДС. Оферти се подават до 15 февруари 2024 г., а избраният изпълнител ще има 1 година, за да изготви проектите и проучванията. Именно те ще поставят основите на бъдещата реализация на важния инфраструктурен обект!

Изрично е записано, че прогнозната стойност не може да бъде надскачана. Средствата за финансиране на търга се осигурят от държавния бюджет.

Скоростен път „Монтана – София“ с тунел под прохода „Петрохан“ е ключов елемент на националната и европейската транспортна мрежа. С реализиране на проектите в Северозападна България, а именно скоростен път  „Видин – Монтана – Враца – Ботевград“ и скоростен път /Монтана – София/ ще се обезпечи транспортното натоварване по съществуващия път I-1 и ще се повиши пътната безопасност.

Второкласният републикански път II-81 “Ломско шосе” е предпочитан за пътуващите, тъй като се явява най-прекият маршрут между столицата и Монтана. Той скъсява с около 40 км направлението в сравнение в първокласния Е79. Недостатък обаче при него са множеството завои и населени места (Берковица, Лом и др.), в които скоростта е значително по-ниска. Разстоянието от Монтана до София, минавайки през второкласния път, през град Костинброд, село Бучин проход и прохода Петрохан, в момента се изминава за 3 часа.

Припомняме, че при реализиране на проекта за тунел под Петрохан в град Костинброд и село Бучин проход ще се изгради обходен път.

„Във всички варианти - ще има предвиден обходен път на град Костинброд“, това изтъкна ръководството на община Костинброд.

До сега кметът със зам.-кметовете са разглеждали всички възможни варианти за обход, който да е в полза на преминаващите, но и в услуга на местния бизнес и облекчаващ гражданите в града ни от преминаващите през него ежедневно хиляди МПС-та.

Така ще се подобри и въздухът и околната среда в града и намалят в пъти опасностите от ПТП, в многото пресечни точки между републиканския път и общинските пътища. Повече информация можете да намерите ТУК.

1

Източник и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук