Работата на журналиста, медиите и как влияят те на обществото - интервю с Доника Ризова

2860 преглеждания

Доника Ризова е автор и водещ ТВ предаването "Медиите ON AIR". Тя има две магистратури  към СУ „Св.Климент Охридски“- езиково обучение и връзки с обществеността. Започва кариерата си като репортер в Българското Национално Дарик Радио и по-късно става главен редактор, отговарящ за развитието на радиото в Северозападна България.
Тя е носител на наградата "Златното перо" на СБЖ за 2011-2012 година в раздел "Електронни медии-телевизия" за предаването "Медиите ON AIR".
През 2014 година бе сред номинираните журналисти за наградата "Заедно" на Фондация "Работилница за граждански инициативи".

1. Каква е работата на медиите и журналиста?
Да информират. Бързо, точно, честно. Да задават важните въпроси и да търсят всички гледни точки на проблемите. Да забавляват, но и да помагат на обществото.

2. Коя е медията с най-голямо влияние над хората в днешно време? С какво тя се е доказала пред другите медии?
Ако ми беше задала този въпрос преди няколко години, щях да отговоря – телевизията. Сега, може би, интернет и социалните мрежи изместиха всички останали медийни канали. Но, все пак, най-старата и най-влиятелната медия за мен остава книгата.

3. Мислите ли, че медиите притежават най-голямата власт и свобода в света?
Властта и свободата са много различни понятия. Властта често се разбира като налагане на мнение. А свободата да имаш мнение, за мен е най-важна. В този смисъл медиите притежават свободата да дават право на мнение и „властта“ да имат достъп до всички. Как използват тези свои предимства - зависи от самите медии.

4. Някои хора коментират, че медиите често лъжат или спестяват истината. Защо според Вас те са останали с такова впечатление?
Защото са били излъгани или им е била спестена цялата истина. Понякога истината не е само една. Има толкова истини, колкото гледни точки представиш пред хората. А и ако хората не искат да бъдат лъгани е добре да се информират от надеждни източници, а не от „жълтата преса“ или от съмнителни фейсбук публикации на принципа: „Една бабушкала сказала...“.

5. Трудно ли е една медия да бъде напълно честна? Срещала ли сте трудности с това да бъдете Вие честен журналист?
Аз съм сред щастливите хора, които успяват да бъдат преди всичко честни към себе си.

6. Силно ли влияят медиите на емоциите на хората? Например, те ли са главният виновник за ескалиращата агресия в обществото?
Агресията ескалира от трудния живот на хората, от безпътицата, в която животът може да ни постави. Тя се храни с човешкото его, с липсата на добър пример, с пропагандата, с липсата на семейство, на училище. Ако човек е жертва на насилие, той вероятно ще отвърне с насилие. Не се става насилник с гледане на Сутрешни блокове. Макар че, ако ги подбирате по-внимателно и анализирате критично информацията, която получавате от ефир, ще  живеете по-балансирано.

7. Как рашихте да започнете да се занимавате с журналистика?
Не помня да съм искала да работя нещо друго. Бях дете, което обича да чете, обича да пише. Започнах работа за медии още на 14 години. И от тогава не съм си и представяла,че мога да работя в друга сфера, различна от комуникационния бранш.Първо си мечтаех за работа във вестник, после близо десет години работих в Дарик радио и се явих на конкурс за стартиращата Bulgaria ON AIR.

8. Какви трудности сте срещала в кариерата си досега и какво бихте посъветвала начинаещите в журналистиката?
Трудности има във всяка професия. За мен най-голямото предизвикателство е било и си остава живият ефир. Адреналинът наистина достига до високи нива.

9. Като носител на наградата „Златно перо”, както и наградата "Про Култура", присъдена на предаването „Медиите On Air” за увеличаване на достъпа на младите хора до култура, мислите ли, че достатъчно медии обръщат внимaние на културата и образованието или точно обратното?
Много пъти съм задавала този въпрос на моите гости. И винаги са ми казвали,че българските медии са длъжници на българската култура и образование. Истината е някъде по средата. Все повече се говори и пише за българска музика, театър, кино, спорт. Но то е защото самите творци намериха пътечка към медиите. А и хората се интерсуват все повече от работата на българските творци.

10. Номинирана сте за наградата „Заедно” на фондация "Работилница за граждански инициативи", която се занимава с това до колко личностите и организациите в България са наясно и са склонни да помогнат за решаването на социални проблеми. Вие какво мислите относно заинтересоваността на медиите в България към тези проблеми?
Самата номинация означава,че медиите се интерсесуват от тази тема. Доколко задълбочено обаче? Медиите не трябва само да посочват с пръст проблемите.Трябва да питат „защо“ и да стигнат докрай, да се опитат да дадат решението на проблема.

11. Можете ли да си представите света без медии? Какъв щеше да бъде той?
Свършен. Хората винаги ще имат нужда от информация. Винаги ще искат да знаят какво става с другите. Любопитството е двигател на еволюцията. Медиите ще се трансформират с темповете, с които хората задават. От глашатаите до „Туитър“. И отвъд. Кой знае?

Материалът е изготвен от Ния Кръстева, ученичка от 9 клас в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Сливница, за ученическия проект "Работилница за репортери"  на Еспресо Медия.