Продължават проблемите в цялата страна заради снега и студа

962 преглеждания

Продължават проблемите в цялата страна заради снега и студа

Жълт код заради ниските температури е обявен на територията на страната, като предупреждение няма единствено за област Благоевград, посочват данните на НИМХ при БАН.

Днес и в Източна България валежите ще отслабнат, след обяд в много райони на страната временно и ще спрат. Дневните температури почти навсякъде ще са отрицателни между минус 7° и минус 2°, в югоизточните райони малко по-високи. Вятърът ще отслабне и ще е умерен до силен, от север-североизток.

Над планините ще е облачно и мъгливо, ще вали слаб сняг. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5°, на 2000 метра – около минус 8°.

Над Черноморието ще бъде облачно, с валежи от сняг, които след обяд ще отслабват. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са минус 2° - минус 5°. Температурата на морската вода е 5 - 7°. Вълнението на морето ще е 4 - 5 бала, след обяд ще отслабва.

В сряда над страната ще премине нов средиземноморски циклон, който отново ще активизира валежите от югозапад, вятърът ще се обърне от север и ще донесе нова порция студен въздух, валежи от сняг и много ниски температури.

Пътните настилки в страната са мокри, на местата със снеговалеж, в планинските и усойни райони – частично заснежени, заледени и обработени, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".

Тази нощ, заради снега и силния вятър, бяха затворени магистрала „Хемус” от Шумен до Варна, както и „Тракия” от Карнобат до Бургас в двете посоки, като движението в участъците беше възстановено малко след 07:00 часа тази сутрин.

Няколко катастрофи доведоха и до затварянето на пътя Средец-Елхово. Тази сутрин затворени останаха трасетата Обзор-Слънчев бряг, Дюленският проход, Камчия-Люляково-Вресово. 

Средец- Елхово и всички проходи в областта са затворени за автомобили над 12 тона.

Блокирани пътни участъци имаше и в област Варна. Тази сутрин беше възстановено движението от разклон Ветрино до гр. Провадия, както и в участъка разклон Миролюбово - Изворище от км 0+000 до км 9+100, в област Бургас.

Тежкотоварни автомобили над 12 тона вече могат да се движат съобразено със зимните условия и в двете посоки по АМ "Хемус" на територията на област София. Трафикът се осъществява поетапно и се регулира от Пътна полиция.

Остава апелът на АПИ шофьорите в цялата страна да не тръгват на път, или ако това е неизбежно, да се съобразят с тежките метеорологични условия.

Най-критичните точки в страната са областите Добрич, Силистра и Русе.   

Ограничено е движението за всички МПС по път I-5 Русе-Бяла. Затворени са трасетата Русе - Разград и Русе - Силистра, както и цялата третокласна пътна мрежа в областта.

69 машини се грижиха за снегопочистването на територията на област Варна, от които 17 бяха на АМ „Хемус”, за да може да се възстанови движението по нея тази сутрин. Без ток са селата Куманово и Новаково, община Аксаково, като екипите работят за отстраняването на аварията.

Много тежка е ситуацията в общините Ветрино, Суворово и Вълчи дол, но данни за бедстващи хора няма.

Възстановено е движението на тежкотоварни МПС над 12 тона в двете посоки по пътя Шумен - Ябланица. Възстановено е и движението по пътя Мадара-Каспичан. По пътя Варна-Бургас също има проблеми в района на село Горица.

Отворен е пътят Варна-Добрич, но и там придвижването е затруднено.  Летището, пристанището и всички училища в региона са затворени. 

Най-тежка беше обстановката в Смолянско, където в сила беше червен предупредителен код. В областта валя сняг през целия ден, а снежната покривка в Смолян достигна до 50 см. По високите места в Кърджалийска област снегонавяванията са от 1 метър и повече. От Пътната агенция обръщат особено внимание на шофьорите в тези райони и предупреждават за опасностите на пътя. 

В столицата и днес зоните за паркиране няма да работят. Кметът на София призова жителите на града да не излизат с автомобилите си по възможност, да почистят прилежащите към сградите си терени и да се съобразяват със зимната ситуация. Йорданка Фандъкова информира, че 160 машини чистят улиците в столицата. Започва чистенето на подлезите, спирките и тротоарите.

Заради лошото време 120 наши сънародници не можаха да се приберат от Англия, информира НоваТВ. Полетът им е трябвало да кацне на летището в Пловдив, но заради усложнената метеорологична обстановка се е приземил в Тимишоара. 50 от сънародниците ни са се възползвали от предложените автобуси, за да се приберат до България.

Затруднено е преминаването и през граничните ни пунктове "Дунав мост-Русе", "Силистра", "Дуранкулак", "Кардам", При ГКПП "Кулата" трафикът е интензивен, а товарните автомобили, преминаващи през "Маказа", задължително трябва да бъдат с вериги. По границите ни със Сърбия, Македония и Турция трафикът е нормален, информират от ГД "Гранична полиция", цитирани от агенция Фокус.

EspressoNews