Морската вода е и лекарство

6091 преглеждания

Това, което прави морската вода лечебна е преди всичко нейният химичен състав. Разтворените в нея вещества и минерали оказват изключително въздействие върху физиологичните процеси в човешкия организъм като кръвообръщение, дишане, обмяна на веществата, хормонална регулация. Освен чрез химичния си състав, морската вода влияе и благодарение на физичните си свойства- температура и плътност.

Най-бързо и осезаемо се повлиява сърдечно-съдовата система. За хора, страдащи от разширени вени разходките покрай брега с потопени във водата до коленете крака е истинска лечебна процедура с моментален ефект. За хора с обменни и хормонални заболявания свързани с нарушена дейност на щитовидната жлеза, вдишването на "йодни пари" има доказани резултати. Онези, които страдат от алергии и сенни хреми също се чувстват прекрасно на морския бряг, защото във въздуха почти не присъстват алергени и други дразнещи частици, които предизвикват алергичните реакции в градска среда. Хора с белодробни оплаквания също имат шанс да изпитат облекчение, тъй като солените изпарения във въздуха и микроскопичните капчици вода, които се поглъщат чрез дихателната система оказват очистващо, успокояващо и укрепващо дихателните пътища въздействие подобно на лечебна инхалация. За страдащите от синузит попадането на известни количества морска вода в носните кухини също е изключително полезно. Общоукрепващото и закаляващо въздействие на морския климат се дължи на всичко изброено по-горе плюс факта, че редуването на топъл въздух и студена вода при морските бани много мощно активира имунната система и възстановителните сили на организма. Освен това водата със своята плътност оказва и масажиращо въздействие върху тялото, което води до оформяне на мускулите и намаляване на целулита, особено ако е съчетано с плуване или друг вид подводна гимнастика.

Благодарение на морските бани се подобрява подвижността на ставите. Има болкоуспокояващо действие при ревматични и друг вид ставни болки, при артроза. Ускорява се зарастването на счупени кости, заздравяването на рани по кожата. Значително се подобрява състоянието при кожни болести като екземи, лишеи и дори псориазис. Поради солената среда на морската вода, в нея виреят много по-малък брой болестотворни микроорганизми.

Всичко това в съчетание с действието на слънчевите лъчи прави почивката на морския бряг толкова полезна и желана от милиони хора по света. За да се насладите и вие максимално на благоприятните свойства, предпазвайки се от неблагоприятните ефекти на преумората и прегряването спазвайте всеизвестните правила за безопасност- избягвайте плажуването между 12:00 и 16:00ч., приемайте много течности и се наспивайте добре.