Анна-Мария Герасимова: „Всеки ден е светъл, когато си дал частица от себе си, за да зарадваш някой друг“

1634 преглеждания

Интервю на Каролина Занкова, ученичка във ФСПГ „Васил Левски“, гр. Монтана

„Дари топлина“ е инициатива, създадена от две приятелки - Ана-Мария Герасимова и Хриса Иванова, чиято единствена цел е да помага и през годините показа на много от нас, че когато искаш да помогнеш, всички врати са отворени. „Дари топлина“ се развива в град Берковица в продължение на пет години. Коледни подаръци за децата в нужда са невероятен повод за гордост в малкия град, в който това е първата такава инициатива. Двете момичета започват да помагат на деца, когато всъщност те самите са такива. Устремени да помагат, срещат огромна подкрепа и превръщат кампанията в нещо наистина голямо. Ана-Мария ми сподели, как са постигнали всичко това. Постъпка, достойна за уважение и даваща пример на много от нас, защото ръка, която дава не обеднява.

Откъде дойде идеята да се захванете с дарителска инициатива?

Идеята ни хрумна случайно, бяхме срещали подобен вид дейности в социалните мрежи и си говорехме колко хубаво би било нещо подобно да се случва и в нашия край. В Северозападна България такива инициативи са рядкост, а именно тук хората имат най-силна нужда от тях, затова и първоначално само като идея, нашата цел в последствие, стана реалност.

Как намерихте подходящо място за кампанията и срещнахте ли финансови трудности?

Мястото е собственост на Хриса, затова и не срещнахме определени трудности по отношение на финансовите въпроси. Според мен лесно може да бъде осъществена подобен тип инициатива, стига да имаш желание и хора, с които да я създадеш. Ние двете сме приятелки от години, затова и не сме имали проблеми по отношение на формалните въпроси. Срещнахме подкрепата на близките ни хора във връзка с подреждането, разпределението по възраст на дрешките, играчките и книжките, както и с разнасянето им не само в Берковица, но и в селата на община Берковица. Както обичаме да казваме и двете: „Не са нужни много усилия, а само хора,които да имат желание да създават и помагат.“

Защо избрахте точно град Берковица?

Нямаше как да не изберем град Берковица, защото това е родният ни град. Както всички знаем, Северозападна България е най-бедният край и според нас точно тук е необходима най-голяма подкрепа, разбирателство и помощ към бъдещето на България - нейните дечица.

Имате ли намерение за по-мащабно развитие и срещате ли подкрепа?

Засега не сме се замисляли в такъв аспект, тъй като и двете учим доста сериозни специалности в София, и с всяка следваща година става все по-трудно да направим координацията на събитията и осъществяването им тук, но силно вярваме, че показахме нашия добър пример в родното ни градче и се надяваме да има бъдещи последователи. Положихме основите на тази инициатива още като ученички и се надяваме тя да бъде продължена от младите хора в гр. Берковица, за да се получи една верижна реакция на поколенията и нишката на доброто никога да не се изгуби в нашия град.

Как избрахте наименованието?

Наименованието е свързано точно с това, което искахме да подарим на децата - топлина. Топлина не само в смисъла на дрешки, обувки и книги, но и на малко внимание. Винаги сме отделяли време на децата, които сме посещавали, и това което ни направи впечатление е че те имаха нужда точно от това - прегръдка, усмивка и блага дума - след тях наистина започваха да греят.

Като млади и заети хора, завладени от живота, остава ли Ви време за провеждането на кампанията?

С всяка следваща година става все по-трудно осъществяването на инициативата, защото вече и двете се опитваме да съчетаваме работа, университет и прибирането ни в Берковица не е толкова лесно. Тайничко таим надежда, че скоро това „верижно добро“ ще намери своите последователи, които да създават и помагат и след нас.

Предполагам, че всяко усмихнато дете е дар за Вас, това ли Ви мотивира?

Абсолютно! Тези деца имат нужда от внимание, топла дума и искрена ласка. Затова и винаги ни е било много интересно да се срещаме с тях, да виждаме искриците на радост в очите им и да споделяме мигове заедно, макар и за кратко.

Защо избрахте Коледа, като време на провеждане? 

По Коледа хората са по-предразположени да вършат добро. Колкото и комерсиално да звучи, наистина в тези светли дни сърцата на хората се отварят. Ние срещнахме голяма подкрепа от жителите на община Берковица, защото през всички тези години сме събрали удивително голям брой дрехи, книги, прекрасни и запазени играчки, както и лакомства. Без помощта на всеки един участвал в нашата инициатива, нищо нямаше да бъде същото.

Ако можехте да отправите едно послание към младите хора в България, какво би било то?

Пожелаваме им винаги да се борят за това, за което мечтаят и да не забравят, че доброто обезврежда, стига да е в сигурни ръце. Е, в нашите е, затова нека не спираме да си помагаме и подкрепяме, но не само по коледните празници, а и във всички останали дни от годината, защото всеки ден е светъл, когато си дал частица от себе си, за да зарадваш някой друг.

Материалът е изготвен от Каролина Занкова, ученичка във ФСПГ „Васил Левски“, гр. Монтана, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук