И тази година огромна мартеница ще посрещне Баба Марта на Лакатнишките скали

1039 преглеждания

Инициативата е на кметствата в Гара Лакатник и село Миланово

За трета поредна година кметство с. Гара Лакатник и кметство с. Миланово организират празник по случай Баба Марта. Идеята е на инициативен комитет от Гара Лакатник. От скалите срещу Гара Лакатник, от заслона „Орлово гнездо”  на 1 март 2020 г.  ще бъде спусната гигантска мартеница, информират от Lakatnik.info. Тази година мартеницата ще бъде нова, а зад не леката задача по ушиването й отново стои Йорданка Тодорова.

Мероприятието по спускането ще започне в 10:30 ч., а след това на площада в Гара Лакатник от 12:00 ч ще има празнична програма.

Отново ПСС към БЧК-отряд Лакатник е в основата на събитието. Те ще осъществят екстремното спускане на мартеницата от скалите. Организаторите на мероприятието предупреждават гостите на празника да не се качват на скалата над къщичката, за да не възпрепятстват работата на алпинистите и планинските спасители. Районът под скалата, на която е „кацнала” къщичката ще бъде недостъпен, тъй като има опасност от падащи камъни.

До заслона  може да се стигне по Милановската пътека, която започва от главното шосе след моста под Гара Лакатник посока София. Спасителите апелират за повишено внимание и отговорно поведение по време на мероприятието, ако решите да се изкачите до Алпийска поляна.

Източник и снимка: Lakatnik.info