Мая Карамфилова: „Имаме привилегията да живеем в една от най-бързо развиващите се икономически общини в България“

3174 преглеждания

С директора на СУ „Летец Христо Топракчиев“, разговаря Габриела Янкова

Разговарям с Мая Карамфилова - директор на СУ „Летец Христо Топракчиев“, град Божурище, която в това интервю, специално за EspressoNews, отговаря на въпроси за образованието, успехите на местния бизнес и икономическото развитие на града.

Смятате ли, че има още какво да се направи за подобряване на градската среда в Божурище?

Всички ние, жителите на община Божурище, имаме привилегията да живеем в една от най-бързо развиващите се икономически общини в България. Нивото на безработица е изключително ниско. Голяма част от хората имат добри доходи и престижна работа. Изграждането на Икономическата зона генерира приходи в общинския бюджет, което дава възможност да се подобрява обликът на общината. Направи се много - имаме централна градска част, ремонтираха се и станаха разпознаваеми сградите, които са общинска собственост, с европейски средства се ремонтираха детските градини и училището. Има обаче още много да се работи за благоустрояването на общината ни - уличната мрежа е в много лошо състояние; водопроводната мрежа по селата - също; в селата липсва канализация, което е огромен проблем за жителите им. Сериозен проблем е и засиленият автомобилен трафик - да, икономиката се развива, градът се разраства, но транспортната мрежа на града не може да поема този трафик от автомобили и камиони. Затова, наистина спешно и приоритетно трябва да се мисли за решаването на този проблем.

Какво според Вас прави града привлекателно място за живот?

Божурище, както и селата от общината са изключително спокойни за живот. Въздухът е чист, има зеленина, има детски площадки, няма проблем с местата в детските градини и училището, има културен живот, има магазини, ветеринарни клиники, добри интернет доставчици и почти всичко, от което човек има нужда в ежедневието си. Ако нещо липсва - София е максимум на 10 минути с кола или автобус - и си го набавяш. Ако работиш в София и си подложен по цял ден на „лудницата“ от автомобили, хора, трамваен тътен и какво ли още не, няма нищо по-хубаво от това, прибрал се вкъщи, да се наслаждаваш на тишината, спокойствието и зеленината на малкия град. Това привлича хората да се заселват тук.

Сред вече завършилите възпитаници на СУ „Летец Христо Топракчиев“ има кариерно реализирали се лекари, учители, адвокати и хора на изкуството. Има ли такива, които днес развиват проспериращ бизнес на територията на общината?

Има, разбира се. Собственикът на една от големите строителни фирми в България, „Стреза“ Янко Шумков е учил в нашето училище, има много позитивно отношение към него и изключително много ни помага, когато се налагат ремонти. Собственикът на фирма „Екомес“ Росен Радованов също е учил тук, оттук е тръгнала волейболната му кариера, работил е малко и като учител по физическо възпитание и спорт при нас. Собственичката на единствения в града ни зоомагазин „Тони и животни“ също е учила при нас. И, разбира се, много други, които са избрали Божурище за място за своето бизнес развитие.

Разкажете за участието в международни проекти, състезания и клубове по интереси на учениците в повереното Ви училище?

О, това е любимата ни работа. И голямо предизвикателство. В момента работим по три проекта, финансирани от Европейския съюз по програма  „Еразъм +“. Единият е насочен към обучение на педагогически специалисти в страни от Европейския съюз с цел подобряване на компетентностите им по английски език.

Другите два са насочени към мобилности на учениците с цел подобряване на комуникацията на чужд език, споделяне на културни ценности, създаване на социални умения. Единият от тях „Толерантността е най-добрият ми приятел“ е насочен към ученици от 4 до 7 клас и цели да провокира толерантността към всички различия - и по пол, и по раса, и по различна ориентация. По него си партнираме с училища от Италия, Румъния, Литва и Полша.

Вторият ни проект е в много модерното направление STEM - природни науки, математика, технологии и инженерство. Там работят по-големите ни ученици - от 8 до 12 клас. Партньори са ни училища от Италия и Кипър.

Забравих да се похваля и с нещо, с което се захванахме за първи път. Партнираме си с колоездачен клуб „DRAG“ в проект също финансиран по програма „Еразъм +“ на стойност 56 000 евро. Партньори там са ни колоездачни клубове от Румъния, Франция и Германия.

В училището ни от втория учебен срок функционират 16 клуба по интереси, в които децата могат да развиват себе си в областта на информационните технологии, програмирането, математиката, изобразителното изкуство, музиката, екологията. Постарали сме се да има за всеки по нещо.

Кога се очаква да бъде реализин проекта за подновяване оградата и настилката на училищния двор?

Да, това е дългогодишна мечта и много скъпа инвестиция, която трудно бихме реализирали, ако общината не беше получила одобрение и финансиране по „Програма за развитие на селските райони“. Предстоят доста сериозни процедури по обществена поръчка, избор на изпълнител, сключване на договор,  докато се започне изпълнението. Моята смела мечта е новата учебна 2019/2020 година да посрещнем в красив, безопасен, осветен училищен двор! Дали това ще се случи, ще видим!

Бихте ли споделили какви са вашите персонални идеи и желания, свързани с бъдещето на училището и на град Божурище като цяло?

За града си пожелавам да остане все същото спокойно място за живеене. Да се познаваме, поздравяваме и усмихваме. Не само да искаме и да мърморим кой какво не е свършил, а да работим в екип и да си съдействаме. Мечтая си за хубави и безопасни улици, за по-добра култура на движение, за по-добра инфраструктура в общината ни като цяло.

Мечтая си да успеем да направим и една модерна актова зала в мазето на старата сграда на училището, където да се събираме и  децата да могат да показват себе си. Имаме чудесен проект, сигурна съм, че ще намерим и финансиране. Съвсем скоро ще имаме нужда и от разширяване на сградния фонд на училището, тъй като наличният няма да събира всички ученици.  Но, едно по едно…

Материалът е изготвен от Габриела Янкова, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище за ученическия конкурс на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца