Многофункционална спортна зала отвори врати в Община Драгоман

2530 преглеждания

Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и Главният секретар на Областната администрация г-жа Мая Цанова бяха сред официалните гости на откриването на новата Многофункционална зала на община Драгоман, което се проведе на 12 май. 

Церемонията започна с химните на Република България и на Европа, които присъстващите в залата жители и гости на Драгоман изслушаха на крака.

Събитието откри Заместник-кметът на общината г-жа Лидия Банкова, която не скри вълнението си, представяйки трудностите и етапите, през които е преминало общинското ръководство, за да се стигне до днешния радостен за всички ден.

Церемонията продължи с тържествен водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – Викарий на Софийска Света Митрополия. Той пожела здраве и успех на присъстващите, да използват залата с благодарност и радост дълги години и ги поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Патриарх Български – Неофит.

В приветствието си кметът на община Драгоман г-н Андрей Иванов изтъкна, че откриването на спортното съоръжение е дългоочаквано събитие, а днешният ден е празник, именно заради трудния път, изминат до неговото финализиране. По думите на Иванов построяването на многофункционалната зала било цел на общинското ръководство, постигната с общите усилия и труд на много хора, към които кметът отправи специални благодарности.

Г-н Иванов подчерта, че подобни съоръжения са необходими не само в големите градове, а и в населени места като Драгоман, Годеч, Сливница, които също могат да се гордеят с подобни зали, допринасящи за развитието на спорта и активния начин на живот сред младежта.

Кметът на Драгоман съобщи още, че многофункционалната зала е част от спортен комплекс, който включва още футболен стадион, чиято реконструкция протича в момента. Идеята на местната власт е в дългосрочен план там да се изгради закрит плувен басейн и оздравителен център, както и открити игрища за различни спортове. Многофункционалната зала на Драгоман е финансирана по ОП Развитие на селските райони 2007-2013 в рамките на „Интегриран проект за развитие на услуги за спорт и отдих на територията на община Драгоман”. Тя разполага с трибуни с капацитет 300 места и съблекални. Общата стойност на средствата, усвоени по проекта на община Драгоман е 5 279 733,91 лв. Целта на проекта е в общината да бъдат създадени условия за спорт, отдих, туризъм и развитие на младежки дейности, както и повишаване на жизнения стандарт на населението и подобряване на селищната среда.Присъединявайки се към благопожеланията, Народният представител от Софийска област г-жа Галя Георгиева изрази увереност, че  в тази зала ще се изграждат характери, защото това е една от най-важните ползи на спорта.

На свой ред Областният управител изказа задоволството си от финализирането на залата, допълвайки, че развитието на спорта в Софийска област е сред приоритетите в работата на  Областната администрация. Г-жа Иванова информира още, че се разработва и стратегия за развитие на спорта на регионално ниво, както и че предстои подписването на Меморандум за разбирателство между Областната администрация и НСА „Васил Левски”. В заключение Областният управител пожела на жителите на община Драгоман залата винаги да бъде пълна със здраве и ентусиазъм и да носи много спортни успехи.

Церемонията продължи със символично прерязване на лентата на многофункционалното съоръжение.

Гостите на откриването се насладиха на танцова и музикална програма, а най-нетърпеливите изпробваха възможностите за футбол в залата.

Сред останалите официални лица на събитието бяха кметовете на общините Ихтиман – г-н Калоян Илиев, Копривщица – г-н Генчо Герданов, Годеч – г-н Радослав Асенов, заместник-кметът на община Костинброд – г-н Любен Кънчев, секретарят на община Сливница – г-жа Ани Иванова, директорът на ОД на МВР-София – старши комисар Георги Григоров, директорът на РЗИ-София област д-р Александър Златанов, директорът на РИОСВ-София  - г-жа Ирена Петкова.