На територията на община Костинброд има над 120 оброчни кръста

668 преглеждания

Голяма част от тези оброчища са издигнати по време на Османското владичество

Към днешна дата на територията на община Костинброд има над 120 оброчни кръста, което я прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България.

Голяма част от тези оброчища са издигнати по време на Османското владичество. Християните в региона са търсели скрити и недостъпни места, на които да ги издигнат, за да ги съхранят по-дълго. Затова днес, една част от кръстовете може да откриете в рамките на селата и местните черкви, но за други трябва да повървите доста - те са на много живописни, но и също така доста далечни места. И най-често са до стари дъбове. Погледнати от дистанция те се сливат и това ги съхранява от посегателства.

В този смисъл - да се опази кръста е безкрайно важно. Да посегнеш на оброчище е забранено. Дърветата са считани за свещени и не се секат, като се смята, че покушенията срещу тях ще бъдат наказани.

Днес някои дървета наполовина са обгърнали старите каменни кръстове като по този начин се е създало едно цяло. Едно цяло между природата и вярата на хората. Едно цяло, което е символ на здравите семейни връзки, устояли на вековете и готови, да посрещнат бъдещето.

Ако искате да видите тези кръстове и да посетите някои от живописните оброчища, може да се обърнете към кметовете и кметските наместници на селата в Община Костинброд.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук