Община Костинброд: Продължаваме да градим в китното и красиво село Бучин проход

1089 преглеждания

Община Костинброд продължава да развива селата в общината. Ремонти и строежи на духовните храмове, проекти за стабилизиране на водоподаването и общински транспорт са сред приоритетните сектори на Общината, за високопланинските села.

Ръководството на Община Костинброд посети и инспектира ремонта на храм „Света Троица“ в село Бучин проход. Църквата е открита през 1909 г. и е построена изцяло с дарения на жители на селото. Тази година, бяха отпуснати  средства за цялостен ремонт на покрива, олтара и камбанарията.

Кметският наместник на село Бучин проход – Бойко Борисов показа извършения ремонт. Предстои изграждането на дренаж и пътеки около църквата, като по този начин ще бъдат премахнати повърхностните води, които от склона на планината се стичат в църковния двор и около сградата.

Ръководството на Общината дари икона на Иисус Христос, Светия дух и 12-те апостоли.

След посещението в църквата „Света Троица“, кметът на община Костинброд –  Трайко Младенов, председателят на Общински съвет-Костинброд – д-р Атанас Тенев и зам.-кметовете на община Костинброд – инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов се отправиха към място, на което ще бъде подменен довеждащият главен водопровод за селото. Община Костинброд преди няколко години подмени водопровода, преминаващ от двете страни на Ломско шосе. Това се случи по време на проекта по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., в лот 2 от програмата, преди да бъде преасфалтиран участъкът от републикански път II-81 Костинброд – Бучин проход. Остава като ангажимент и останалият водопровод на селото. Към настоящия момент има компрометирани участъци - около 300 метра от водопровода, който захранва селото.

В следващия бюджет на община Костинброд ще бъдат заложени в капиталовата програма на общината 50 хиляди лева за подмяна на тези участъци. Така общината гарантира стабилизиране на водоподаването в селото.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук