Принцеса Теофана фон Саксен гостува в ОУ „Васил Левски“, с. Церово

3087 преглеждания

Принцесата сподели спомени от детството си в свогенското село

Саксонката принцеса с български произход д-р Теофана фон Саксен гостува на учениците от Основно училище „Васил Левски“, с. Церово. Вълнуващата и трогателна среща с една забележителна жена - патрон на Института за сърцето в Берлин, предприемач и благотворител се състоя на 15 февруари 2019 г.

Срещата беше в рамките на празниците по случай 140 години училище в Церово, което ще бъде отбелязано тази година. Принцесата на Саксония сподели спомени от детството си в Церово и даде първи урок по предприемачество на учениците. Разказа за благотворителната си дейност, която развива вече 30 години в България, за привилегиите и отговорностите да си принцеса.

Д-р Tеофана Аладжова фон Саксен-Катте e саксонска принцеса от български произход. Първият й брак е с херцог Рудигер фон Саксен, член на фамилията на последния саксонски владетел Фридрих Август III (Саксония) - рода Ветини.

Баща ѝ - Петър Аладжов е бил директор на Българска търговска банка и Върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. По време на комунистическия режим е изселен заедно със семейството си в село Церово, където малката Теофана прекарва част от детството си, създава приятелства за цял живот и остава завинаги свързана със свогенското село.

Д-р Tеофана Аладжова фон Саксен-Катте дарява средства за изграждането на паметник на Стефан Стамболов в Велико Търново. Патрон на организацията Freunde des deutschen Herzzentrums. Осигурява над 70 камиона с хуманитарна помощ за български болници и детски домове. Носител на Почетен плакет от Министерство на здравеопазването на България като признание за дългогодишната ѝ дарителска дейност.

Мариана Георгиева