Скулптурата на Димитър Казаков-Нерон, която ще бъде поставена в Божурище, е почти готова

1031 преглеждания

Тя ще бъде поставена в града, в деня на 91-та годишнина от рождението на художника

Работата по сътворението на скулптурата на Димитър Казаков-Нерон е на финалната права. Към момента се работи по детайлите - шлайфане, китване и грундиране. След което скулптурата ще бъде боядисана в подходящ цвят. Към нея ще бъде добавен още един елемант, който ще бъде запазен в тайна до откриването ѝ за това информират от Art club Neronci. Дарението и официалното поставяне на скулптурата в градската среда на Божурище се предвижда да бъде по случай 91-та годишнина от рождението на Казаков.

Работата на Сдружение „Клуб Неронци“ е насочена към две основни цели: популяризиране на изобразителното изкуство сред млади таланти и сътворение на скулптура на Димитър Казаков-Нерон.

Ето какво още споделят във своята Фейсбук страница организаторите на инициативата: „Днес, след 5 години усилен труд и постоянство, сме горди, че успяхме да постигнем целите си, дори и да ги надградим. Успяхме да организираме три самостоятелни спектакъл-изложби с около общо 200 произведения на десетки млади творци, подкрепени от големи имена като Александър Терзиев, Галя Букова, Ромео Смилянов, Диана Гонева и Мариана Геогриева.

Успяхме да организираме два уникални по рода си спортно-артистични празника, в които участие взеха десетки деца и техните родители. Успяхме да организираме един образователен пленер с рисуване като заведохме децата и техните родители със специализиран превоз, директно на емблематичните за града, полета с див божур.

Успяхме да организираме едно вълнуващо лятно кино на центъра на град Божурище, което беше със свободен достъп за всички желаещи да се насладят на българското кино под летния небосвод. Успяхме да организираме участия в празниците на града, с тематични изложби или други артистични изяви. Успяхме да организираме стотици часове напълно безплатни занимания по изобразително изкуство.

По време на тези занимания децата научиха много неща за Казаков, слушайки откъси от книгата „Аз и Пикасо“ на Георги Изворски, рисуваха под звуците на класическа музика и винаги влизаха в стаята с усмивка натискайки някой от арт звънците ни – изпей песен, кажи стих, прегърни ме, танцувай с мен.

Винаги имахме „шведска маса“ с напитки и различни вкусотии, които децата обожаваха. Винаги успявахме да оставим стаята си чиста и подредена. Успяхме да създадем прекрасни спомени запечатани в хиляди снимки. Успяхме да създадем безценни приятелства.

Благодарим от сърце на всички наши приятели и съмишленици за подкрепата. Вие направихте възможни нашите мечти. Вие дарихте хиляди усмивки. Вие доказахте, че доброто е над всичко. Бъдете здрави и всеки ден се наслаждавайте на изкуството.“

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук