Студентите у нас честват своя празник - 8 декември

890 преглеждания

От МВР призоваха за отговорно празнуване

Българските студенти честват днес своя празник. 8 декември се отбелязва тържествено от 1903 година - 15-ата годишнина на Софийския университет. Датата е определена от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 г. е преобразуван във висше училище, след като тогавашното Народно събрание отчита добрите му първоначални резултати.

Следващите университети у нас се появяват през 1920 г. Това са днешните УНСС и Икономическият университет във Варна. Независимо, че до днес ВУЗ-овете в България са много на брой, студентите запазват датата 8 декември за своя празник.

Неуспешен опит за промяна на датата за честване на студентския празник със 17 ноември е направен след 1944 г. Общността на учащите обаче не възприема новата разпоредба. Така през 1962 г. 8 декември е официално възстановен като деня на студентския празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

Така с годините най-старият университет в България и неговите студенти утвърждават датата 8 декември за празник на всички студенти у нас.

В същото време, на днешния ден светът скърби за загубата на една от най-влиятелните личности на 20 век – фронтменът на Бийтълс Джон Ленън. Той е убит от Марк Дейвид Чапман в Ню Йорк през 1980 г.

Очаква се днес да има засилен трафик към курортите в страната. От МВР призовават пътуващите студенти да бъдат отговорни и внимателни на пътя, да шофират разумно и безопасно. Засилен ще бъде контролът на Пътна полиция по най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа. Патрули ще има и в близост до ресторантите, клубовете и местата, където ще празнуват студентите.

EspressoNews