Теодор Костадинов: „Малките стъпки водят до големи промени”

1780 преглеждания

Никол Николаева със специално интервю с един от създателите на "Враца софтуер общество"

Най-вероятно сте чували за бедния и затънтен Северозапад, където няма възможности за реализация, а успелите хора се броят на пръсти. Това твърдение обаче е опровергано от един опитен програмист от Враца, който осъществява своята мечта именно тук, в родния си град. И ако се чудите как точно се създава успешна ИТ общност или пък искате да разберете нещо повече за бъдещите планове на едно младо проспериращо момче, можете да научите от интервюто ни с Теодор Костадинов, съосновател на най-успешната софтуерна организация във Враца.

Г-н Костадинов, бихте ли се представили пред читателите на EspressoNews?

Казвам се Теодор Костадинов, но съм по-познат сред хората като Тео. Роден съм и израснал в град Враца. Тук получих и своето средно образование, след което заминах да уча в София. В момента се развивам в сферата на предприемачеството и софтуерните науки. Част съм от неправителствена организация и имам собствена компания, като основната цел и на двете е да насърчават развитието на софтуерната индустрия в нашия край.

Вие сте един от създателите на „Враца софтуер общество“. Как се зароди идеята и срещнахте ли трудности при реализирането ѝ?

Всичко се случи спонтанно. Още първата година, когато отидох в университета, останах разочарован от преподаването, затова се записах на допълнителни курсове в Telerik Academy. По това време обучението се водеше от един страхотен екип, който ми показа колко лесно и забавно е да наставляваш други хора. Така, след като прекарах няколко месеца в академията, се върнах във Враца и се обърнах към ръководството на ППМГ „Акад. Иван Ценов” с предложението да провеждам безплатни уъркшопи и лекции по програмиране на техните ученици. Училището се съгласи и ме свърза с друго момче, което също им било споменало за подобна идея, а това е именно настоящият ми сътрудник и приятел Емилиян Кадийски. Първоначалният замисъл бе да водим ученически курсове, чрез които да превърнем участниците в едни истински ИТ машини. С течение на времето започнаха да се включват и по-възрастни хора, с които пожънахме огромен успех. Това, което ни правеше впечатление обаче, беше, че всеки завършил нашите програми, заминаваше за някъде другаде и така вместо да облекчим социалните проблеми като безработицата и обезлюдяването на града, ние ги влошихме. Тогава осъзнахме, че хората дори да искат да останат тук, те няма къде да се реализират и поради тази причина решихме да направим нещо по въпроса. Включихме се в инициативата „Game changers – Промяната” на Нова телевизия и завоювахме почетното първо място, вследствие на което бяхме финансирани за нашия проект. Благодарение на формата, менторите и тяхната подкрепа ние основахме ИТ център в града и поставихме началото на „Враца софтуер общество“. Успяхме да го превърнем в едно средище за технологично развитие, в място, където хората обогатят своята ИТ култура и грамотност. Днес, сдружението ни се стреми да създава и привлича различни компании, които да подпомогнат софтуерната промишленост в нашия град. В останалите селища има предостатъчно възможности и искаме ние да станем конкурентоспособни на тях. Навсякъде е пълно с академии и курсове, докато във Враца не беше така. Вече сме се установили на картата на ИТ света, а всичко това продължаваме да го правим, за да дадем възможност на врачани да придобият умения, които биха им помогнали в бъдеще. Ето защо постоянно организираме събития и курсове, които от своя страна ни венчаят с множество положителни резултати.

А какво всъщност представляват курсовете и уроците, които предлагате?

Обученията се водят непрекъснато и тъй като в тях се включват хора на всякакви възрасти, ние провеждаме курсове за малки и големи. Единият формат се казва Mindhub и е предназначен за деца от 6 до 11 години. Те учат логическо мислене и програмиране на роботи. Вторият е насочен към малко по-големи младежи и се нарича CoderDojo. Той представлява менторска програма, в която напреднали ученици обучават по-малките, като накрая се очаква от децата сами да създават уебсайтове и игри. За гимназистите предлагаме „телерик” курсове, които организираме съвместно с академията, която завърших. В момента има седем сформирани академии във Враца, в които тийнейджърите изучават програмиране C++. Всички останали курсове са без възрастово ограничение, но въпреки това предпочитаме участниците в тях да са поне девети клас, защото иначе трудно усвояват материала. Обикновено в нашите деветмесечни програми приемаме между 60 и 80 души годишно, които се разделят в две направления – Java и PHP. Провеждаме и курс по роботика, а от миналата година водим и лекции по дигитален маркетинг. Те се състоят в продължение на 4 месеца, като хората се учат да работят с Facebook, Google Adwords и други онлайн инструменти, които биха им били от полза, ако развиват собствен бизнес или искат да започнат работа в маркетингова агенция.

След броени дни стартира хакатонът Hack Vratsa 2019. Разкажете ни малко повече за събитието и защо избрахте темата на тазгодишното издание да бъде „Hack for Earth”?

Hack Vratsa е състезание, което организираме за четвърта поредна година и ще се проведе в периода от 12 до 14 април в ИТ центъра, като по време на хакатона сградата ще бъде отворена денонощно. До момента имаме около десет записани отбора, но до началото на събитието очакваме те да се удвоят. Надпреварата започва с откриваща церемония и регистрация на участниците, след което те имат два дена на разположение, за да реализират своите идеи. Тази година крайните продукти трябва да са насочени и обвързани с екологични примери за опазване на околната среда, като смятам, че това е доста актуална тема и причините за нея са повече от очевидни – прекомерното използване на пластмасови изделия, замърсяването на въздуха и водите, променящата се температура на климата, покачването на нивото на световния океан. Истината е, че човечеството върви към самоунищожение и никой не прави нищо, за да го предотврати. Затова поставихме акцент върху тези проблеми, за да можем заедно да измислим решения за тях, колкото и примитивни да са те. Все пак, нека не забравяме, че малките стъпки водят до големи промени.

А какво да очакват участниците от събитието? Ще има ли гости, ментори, награди?

В тазгодишното издание сме подготвили изключително разнообразна програма. Тя ще започне още в деня преди хакатона с лекция по дизайн мислене, с която искаме да помогнем на хората да изчистят своите идеи или пък да създадат нови такива. На самото  състезание участниците ще имат възможността да направят софтуерен или хардуерен продукт по желание. Основната дейност ще протече през уикенда, като сме подсигурили на участниците обяд и вечеря, а също така и занимания като стреляне с лък и настолни игри. Ще присъстват и гост-ментори, които да помагат на състезателите. Те са главно представители на нашите спонсори и партньори от SAP Labs Bulgaria, Experian, Dreamix Ltd, Questers и Inveitix. Журито също ще се състои от професионалисти от различни ИТ дружества, като то ще оценява участниците и техните продукти по определени критерии. А щом се отнася до награди – да, ще има. Първите 3 отбора ще грабнат големите призове, но със сигурност ще има и по нещо за останалите. Ще запазя специалните награди в тайна, но по-малките са неща, свързани с рециклиране, като торбички, изработени от стари тениски, и бутилки за многократна употреба. Спонсорите и компаниите също ще предоставят подаръци на участниците.

Какви за Вашите бъдещи планове и амбиции в живота? Смятате ли да продължите кариерата си във Враца?

Пътят ми е толкова преплетен с този град, че вече няма разплитане. В края на годината планираме да открием едно споделено работно място, което сме кръстили „Гнездото”. Чрез него искаме да дадем шанс на професионалисти и дигитални номади от целия свят да работят известно време във Враца и по този начин да надградим и усъвършенстваме нашата ИТ общност. Много наши съграждани също ни споделиха, че биха предпочели да работят тук, отколкото от вкъщи. Друго събитие, което предстои да проведем през месец май, е ежегодният Лов на съкровища, чиято тема тази година е „Зимата иде” по повод финалния сезон на култовия сериал „Игра на тронове“. Затова всеки, който се интересува от игри, свързани с реалността, като решаване на загадки, последвани от много тичане и веселие – добре дошъл е да се включи.

Материалът е изготвен от Никол Николаева ученичка от ПЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома".

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца