Откриха Владимир Каролев в Пирин, състоянието му е тежко (видео)

516 преглеждания

Той е настанен в болницата в Разлог

Откриха икономиста Владимир Каролев в Пирин. Той изчезна в неделя, докато кара сноуборд в планината. Състоянието му се определя като много тежко. Настанен е в болницата в Разлог, съобщава NOVA.bg.

Оттам обясниха, че Каролев е с множество политравми и тежка черепно-мозъчна травма. Икономистът е реагирал на болка в минутите на откриването му. Ако състоянието му позволява, той ще бъде откаран към „Пирогов”. За целта е изпратена линейка към Разлог. С нея пътуват здравният министър проф. Костадин Ангелов и директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

Издирването на Каролев е продължило 12 часа. Открит е в безсъзнание в 00:40 ч. в нощта срещу понеделник. Изнесен е на ръце и в 4:30 ч. е предаден на Спешна помощ.

Предполага се, че Каролев се е наранил след падане, продължило около 400 метра. Инцидентът се е случил на стръмен терен, вероятно при подхлъзване. Спасителите обясняват, че икономистът е бил открит на късмет, защото мястото, на което е бил, е без сигнал. 

„Можеше да бъде използван хеликоптер. В България обаче няма такова чудо и нещата ще се случват девет дни с камили”, категоричен е Методи Баневски от ПСС. 

„Липсата на хеликоптер е огромен проблем и ние продължаваме да бъдем в изключително допотопна ситуация. Единствената държава в Европейския съюз, в която отнема часове екипите на спасителната служба да се съберат, да стигнат пеша и да транспортират пострадалия извън терена”, коментира Димитър Димитров от Българската лавинна асоциация.

Директорът на ПСС Стоян Нешев определи издирването на Владимир Каролев като сложно, без никаква допълнителна информация, на труден и силно заледен терен.

„За нас е огромно удовлетворение, че успяхме да го намерим навреме. Наистина, при тези условия, при такова падане и с такива травми, изходът можеше да бъде по-тежък”, уточни Нешев.

По думите му е възможно твърдият терен да е подвел Каролев и да се е стигнало до подхлъзване и след него - продължително падане.

Нешев прогнозира, че спасителен хеликоптер България може да има не по-рано от 2023 г.

Източник: NOVA.bg

Снимки: Facebook Владимир Каролев

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук