Започна модернизацията на жп участъка Волуяк – Петърч

159 преглеждания

Отсечката е с дължина 12 километра

На 18 септември, в Костинброд с първа копка бе дадено началото на строителните дейности на железопътната отсечка от кв. Волуяк до с. Петърч, част от проект „Модернизация на железопътна линия София – Драгоман – сръбска граница: жп участък Волуяк – Драгоман“.

Церемонията започна в 11:00 часа и място за първа копка бе избрано ЖП ГАРА - Костинброд в град Костинброд. Отец Харитон отслужи водосвет за здраве и благополучие.

Началото беше дадено от ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България – Йорданка Чобанова, председателя на УС на ДП НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на ДП НКЖИ инж. Стоян Стоянов, инж. Живко Недев и кметът на община Костинброд, Трайко Младенов.

„Инвестициите в модерна железопътна инфраструктура продължават и в този програмен период: те свързват населените места не само в България, но и в Европа, които привличат младите хора и създават трудова заетост. Европейската комисия подкрепя този важен железопътен проект и подпомага финансово неговото изпълнение със над 500 млн. лева“, заяви Йорданка Чобанова. Тя допълни, че очаква неговото успешно реализиране, виждайки ангажираността на всички заинтересовани страни, сплотени с ентусиазъм и с усилията да работят заедно.

Кметът на община Костинброд заяви, че само ден след като град Костинброд чества своя юбилей, се дава начало на толкова важен за града и общината инфраструктурен проект!

„Костинброд е само на 50 годни! 50 години на бурно развитие!Този проект е част от общия просперитет на Костинброд! Пожелавам успех на строителя.”

На събитието присъстваха и Силвия Арнаутска – областен управител на Софийска област, Румен Костадинов – районен кмет на кв. Връбница, Столична община, Гергин Борисов – общински съветник, Васко Стоилков – кмет на община Сливница, Милко Миланов – председател на ОбС-Сливница, Емилия Милушева –  зам. кмет на община Драгоман, Борислав Борисов – кмет на село Петърч, зам.-кметовете на община Костинброд инж. Теодора Гогова, инж. Габриела Трайкова и Александър Ненов, общински служители и жители на града.

Строителните дейности, свързани с модернизацията на жп участъка между Волуяк и Петърч, започват от днес. Отсечката е с дължина 12 километра и е част от трасето Волуяк – Драгоман, което е част от жп магистралата София – Драгоман – Сръбска граница.

Стойността на договора е 91.9 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е „Вистра“ ДЗЗД, включващ фирмите „ВДХ“ АД и „Лантания“ АД. Срокът за работа е 40 месеца.

След завършване на модернизацията в железопътния участък София – Драгоман времето за пътуване с влак ще бъде съкратено с 30 минути (от 62 мин. на 32 мин.), заяви от сцената

Обектът е със съфинансиране от Кохезионния фонд. Проектът се осъществява в две фази: Фаза 1 е завършена по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г., а Фаза 2 е предвидено да се изпълнява по Програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижда се и изграждане на нова жп гара и спирка Костинброд, а за гарантиране на безопасността и минимизиране на риска от възникване на инциденти ще бъдат изградени нови пешеходни подлези/надлези и пътни надлези, като бъдат премахнати всички пресичания на едно ниво между железопътния транспорт, автомобилното движение и пътниците.

1

2

34

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук