Костинброд бе домакин на премиерата на спектакъла „Гюрга“

249 преглеждания

Спекткълът е част от благотворителния концерт „От Витоша по-високо нема 2024“

Костинброд бе домакин на премиерата на спектакъла „Гюрга“. „Гюрга“ е танцов спектакъл, част от благотворителния концерт „От Витоша по-високо нема 2024“, който за втора поредна година се провежда в НЧ „Иван Вазов 1947“, град Костинброд.

1

Спектакълът е история за невъзможната и в същото време неизбежна любов между изкусния свирец на кавал – овчар Стоян и магичната омайна вихрушка-самодива Гюрга. Спектакълът е вдъхновен от стиховете на произведението „В потайна доба“ на Пенчо Славейков, а либретото е базирано на легендите за едни от най-пленителните вълшебни същества от българския фолклор - самодивите. В хореографския текст са включени автентични танцови образци от традиционната танцова култура на Ломско, Плевенско, Луковитско и други региони от крайдунавския край на България. Хореограф и режисьор на спектакъл е Радослав Тодоров; По музика на: Георги Андреев; Художник: Мартина Иванова;  Дизайн: Катя Михайлова и Ивелина Цветкова; Художник на кадрите: Кольо Колев.

Концертът продължи с участието на танцови състави навън, на сцената на площад Иван Вазов. В празничната програма участваха: фолклорна формация „Акапелия“, ансамбъл към КФИ „Витоша“, детски състав към КФИ „Витоша“, групи за традиционни танци към КФИ „Витоша“, група за балкански танци към КФИ „Витоша“, балетна школа „Махаева“, танцов състав „Зорница“ (Костинброд) и народната певица Вили Костадинова.

Гост на събитието бе Бистра Боянова – организатор мероприятия и връзки с обществеността в община Костинброд.

1

3

4

5

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук