На посещение в Община Костинброд бяха българи от Западните покрайнини

465 преглеждания

Поводът за срещата е организирането на българо-сръбски културен обмен

На посещение в Община Костинброд бяха българи от Западните покрайнини. Заместник-кметът на Костинброд – Александър Ненов се срещна с Иван Таков – деятел на Националния съвет на българите в Сърбия и представител на Културния информационен център в село Звонци, и Саша Златанов – общински съветник и координатор за сътрудничество с националните малцинства в Република Сърбия.

1

Поводът за срещата бе организирането на българо-сръбски културен обмен. Танцови състави ще посетят село Звонци и село Ракита през есента. Културните връзки между България и Сърбия продължават да се засилват с ново начинание, което обещава да вдъхне живот на традициите и обичаите на двете съседни страни. В рамките на този обмен, танцови състави от община Костинброд ще посетят селата Звонци и Ракита в Република Сърбия. Тази инициатива има за цел да покаже красотата и богатството на българския фолклор, като популяризира народни песни и хора, характерни за различни региони на България. Събитието е планирано с идеята да насърчи културния диалог между двете общности и да засили приятелските отношения между българи и сърби.

Село Звонци и село Ракита са разположени в живописния район в община Бабушница. Известни са със своите традиции и гостоприемство. За жителите на селата, това посещение е уникална възможност да се запознаят с българските обичаи и фолклорни изпълнения от първа ръка. В рамките на програмата, българският танцов състав ще изпълни редица автентични хора, придружени от живо изпълнение на традиционни народни песни. Така жителите на Звонци и Ракита ще имат шанса да видят и чуят как звучат мелодиите и ритмите на България.

Културният обмен между българската община и западните покрайнини ще даде възможност на участниците и публиката да се потопят в един свят, изпълнен с традиции, музика и танци – свят, който обединява и вдъхновява.

2

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук