Над 35, 6 млн. лева са наредени по сметките на биопроизводителите

890 преглеждания

Най-очакваните плащания постъпиха по сметките на 3 177 земеделски стопани с одобрени заявления по направление „Биологично растениевъдство“, „Биологично животновъдство“ и „Биологично пчеларство“

ДФ „Земеделие“ преведе над 35,6 млн. лв. (35 638 797 лв.) по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г. Най-очакваните плащания постъпиха по сметките на 3 177 земеделски стопани с одобрени заявления по направление „Биологично растениевъдство“, „Биологично животновъдство“ и „Биологично пчеларство“ за Кампания 2019. Плащането е направено в рамките на обявения в началото на тази година индикативен график за директните плащания.

В направление „Биологично растениевъдство“ субсидии получиха 2 398 стопани, които си разпределят над 29 млн. лв. (29 219 887 лв.). Фермерите, които отглеждат стадата си по биологичен начин са 41. По банковите им сметки са наредени общо 174 870 лв. Финансова подкрепа от над 6 млн. лв. (6 244 040 лв.) е преведена на 813 биологични пчелари.

Ставките, по които се извършва оторизацията на субсидиите, са регламентирани в Наредба № 4 от 24 февруари 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г.

Подпомагането по мярката е във вид на годишно компенсаторно плащане за земеделски стопани, които доброволно извършват биологични дейности. 75% от средствата се осигуряват от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), а останалите 25% - от националния бюджет.

Тази година Разплащателната агенция за първи път превежда субсидиите по мярка 11 по изградения нов Регистър на биопроизводителите. В отговор на изискванията на регламентите на ЕС, страната ни трябваше да създаде възможно най-пълна база данни за дейността на всички оператори, които извършват биологично производство у нас. Бенефициентите, чиито данни не са въведени в Регистър на биопроизводителите, нямат оторизирани средства за Кампания 2019 г.

Източник и снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук