Община Костинброд: По дирите на българската следа в Република Унгария – посещение в Csókakő

3208 преглеждания

На 14 май, делегация от община Костинброд посети населеното място – Чокакьо, район Мор, окръг  Фейер, Република Унгария. Там се запознаха с Fűrész György – кмет на Чокакьо, Bognár Gábor – заместник-кмет и Lévai Ildikó – деен общественик в Чокакьо.

Делегацията от община Костинброд бе в състав: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, неговите заместници инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов Младенов, както и представители на Общински съвет-Костинброд, в лицето на: д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, Даниела Станкова – председател на комисия по бюджет, финанси и общинска собственост /ИБФ/, инж. Красимир Дебеляшки – председател на комисия по местно самоуправление, нормативна уредба, регионална политика и евроинтеграция /МС/,  Мариян Младенов – председател на комисия по устройство на територията, опазване на околната среда, селско и горско стопанство и зелени политики и възстановяване и устойчивост /УТ/, Анелия Велева – председател на комисия по благоустрояване и комунални дейности, транспорт, търговия, съобщения и туризъм /ТТСУ/, Димитър Григоров – председател на комисия по икономическа и инвестиционна политика, приватизация и следприватизационен контрол и концесии /ИПСК/, Ябленка Трайкова – председател на комисия по образование, наука, култура и вероизповедания /ОНК/, г-жа, Василена Георгиева-Ивкова – председател на комисия по здравеопазване, социална политика. /ЗСП/, Анета Михалова – председател на комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /ПУКИ/, Валентин Делчев – председател на комисия по жилищно-спестовни влогове /ЖСВ/, Борислав Здравков – председател на комисия по спорт и проблемите на младежта /СПМ/ и Мариела Средкова – председател на комисия по международни отношения и сътрудничество /МОС/.

Костинбродската делегация бе придружавана от  Йордан Тютюнков – председател на българското Самоуправление в Кишпещ, Унгария, Pánczélné Szemeti Hajnalka – координатор на международните програми и Pánczél Adrienn – координатор Комисията за приемане в Чокакьо.

Чокакьо е малко населено място в района на Мор, окръг  Фейер /Fejér/. Мястото е специално за българите, защото над селището се намира Йордановата гора, кръстена на  Йордан Бочков, който е от българските градинари заселили се през 20 век. Йордан и неговата съпруга Дорита закупуват 12 хектера гора над Чокакьо, защото разбират, че ще бъде изсечена от предишните й собственици. Българите след като закупуват гората я даряват на местната управа. В знак на уважение и признателност през годините на това място стотици унгарци полагат цветя и палят свещи, а през 2022 година общността в Чокакьо събира средства и с помощта на българския консул и българската стопанска камара дават заявка на скулпторите Милена Младенова и Рашо Митев да изградят българска чешма. 

На това свято място, намиращо се в Йордановата гора, деца от местното училище в Чокакьо изпяха традиционни унгарски песни и поздравиха българската делегация. Кметът на община Костинброд заяви, че това място е гордост за нас българите и повече трябва да разберат за него и да го посетят.

Гостите от община Костинброд посетиха основно училище „Baro Tamás Nádasdy”, където директорът  Éva Bócz разказа за своето училище и заяви, че ще се радва да има обмен и добра комуникация  между двете училища в Чокакьо и Първо ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд. В костинбродското училище се изучава унгарски език вече повече от 10 години.

Кметът на Чокакьо показа на делегацията и най-известния си туристически обект – Замъкът Csókakő. Той е едно от най-известните исторически места в окръг Fejér, Унгария. Това е най-добре запазеното средновековно укрепление в областта, използвано активно в османските войни. Замъкът Csókakő е разположен на стратегическо място, тъй като е близо до Székesfehérvár, който е бил важно кралско седалище през Средновековието. Под стените има военен път по долината на потока Gaja, който е трябвало да бъде охраняван.

Кметът на община Костинброд написа послание в книгата на посетителите  на замъка: „ Благодарим за прекрасните изживявания на нашите приятели от Чокакьо – място с история и дух, което вече е в нашите сърца!“.

На края на визитата изненада имаше и от  Група за народни танци „Barkócaberkenye Csókakő“. Прекрасните деца, облечени в традиционни носии  танцуваха и пяха. Ръководителят на танцовия състав даде заявка, че с нетърпение очакват танцови състави от община Костинброд на техни фестивали. Ръководството на община Костинброд покани танцовият състав на фолклорния ни фестивал през 2025 година – „Шопски наниз“. А лична покана към кмета на Чокакьо бе за честването на 50 години град Костинброд.

Тази визита бе една от стъпките към побратимяването между двете общини. Напомняме, че по време на 13-ия Международния Фолклорен Фестивал „Шопски наниз“  в град Костинброд унгарската община Мор и община Костинброд сключиха споразумение за партньорство и културен обмен.

Споразумението за сътрудничество е с цел побратимяване на двете общини и създаване на трайни приятелски отношения между жителите им. Основните насоки на партньорството са сътрудничество в образователната, културната, спортната и икономическата дейност.

В резултат на всички положени усилия на 11 юни 2023 година, Община Костинброд, Република България и община Мор, Република Унгария подписаха официален пакт за сътрудничество между съответните общини, обединени от своето културно наследство, от древните традиции с цел да създадат ползотворно сътрудничество и междуинституционален обмен, които целят промотиране на туризма, социално и икономическо развитие на териториите и взаимно приятелство.

Побратимяването продължава и следващата визита от унгарска страна ще бъде по време на честването на Празника на град Костинброд. А на следващ етап община Костинброд има амбицията да изпрати както ученици от Първо ОУ „Васил Левски“, така и танцов състав на посещение в Чокакьо, област Мор, Република Унгария.

1

2

3

4

5

6

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук