Община Костинброд участва в международния форум „Банско – Портал във времето“

720 преглеждания

Събитието събра учени, историци и културни експерти

Община Костинброд зае централно място в тазгодишното издание на международния форум „Банско – Портал във времето“. Форумът се проведе на 6 и 7 септември, в Музеен комплекс – Банско. Събитието, което събра учени, историци и културни експерти от България и чужбина, подчерта значимостта на културното и историческото наследство на региона и Балканите. Особен акцент в програмата на форума беше участието на заместник-кмета на община Костинброд – Александър Ненов, който представи пред аудиторията кратък филм и изложение за родовите оброчни кръстове на територията на община Костинброд, които са от изключителна важност за родовата памет и историческото ни наследство.

Заедно с доц. д-р Веселина Вачкова – гост-лектор на събитието, дискутираха по темата „Константиновият Рим Сердика и императорският дворец Скретиска/Костинброд“. Темата разкрива значимостта на археологическите находки от Костинброд, които свидетелстват за ключовата роля на града в историческото развитие на Балканите и за важността му като част от културното наследство на България.

Заместник-кметът Ненов изрази своето удовлетворение от възможността Костинброд да бъде част от международния форум и подчерта, че събитието предоставя уникална платформа за обмен на знания и културен диалог: 

„Нашата цел е да покажем богатото историческо и културно наследство на Костинброд пред широка публика, както в България, така и в чужбина. Участието ни във форума в Банско е част от нашите усилия да популяризираме нашия град като значим културен център и да привлечем повече внимание към нашите археологически и исторически забележителности“.

Община Костинброд представи пред гостите на форума и щанд с рекламни материали, изложба на оброчните кръстове и филми, популяризиращи културата и историята на общината.

Изнесените данни за „Константиновият Рим Сердика и императорският дворец Скретиска/Костинброд“, представиха уникални артефакти и документи, които разкриват значимостта на Костинброд като важен културен и търговски център в Римската империя. Показаните материали предизвикаха голям интерес сред участниците и посетителите на форума и подчертаха ролята на Костинброд, като значим център на вярата, едно от светите места за Балканите и Европа. Участието на община Костинброд в международния форум е важен принос към утвърждаване на града като значим център за култура и история, и е част от стратегията на общината за насърчаване на културния туризъм и популяризиране на уникалното историческо наследство на региона. Форумът предостави възможност за нови контакти и сътрудничество, както и за популяризиране на Костинброд като дестинация с богато културно наследство.

Сред официалните гости на събитието бяха: кметът на Община Банско – Стойчо Баненски, заместник-кметът на Община Банско – Сашка Въчкова, заместник-министърът на туризма – Павлин Петров, гост-лекторите: Светла Барякова, д-р Светла Петрова, Маргарита Иванова. Организатори на събитието са: Адриана Цанева и Людмила Бързанова, съвместно с Община Банско, Музеен комплекс – Банско и сдружение „Произведено в България“.

Форумът привлече и международни гост-лектори, в лицето на: проф. д-р Трайче Нацев и проф. д-р Бошко Ангеловски от Република Северна Македония, както и проф. Владица Тошич от Република Сърбия.

1

2

3

4

5

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук