Посланикът на Унгария бе на посещение в Костинброд

298 преглеждания

Визитата е повод завършването на випуските с унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“

Негово Превъзходителство Миклош Борош – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България посети град Костинброд. Визитата му бе по повод завършването на випуските с изучаването на унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“, в града.

1

С Посланик Борош беше и Сандра Мишкеди – директор на Унгарския културен институт в Република България, която помага на училището в различни инициативи, но най-вече на учители, които преподават унгарски език. На завършването на учениците бе и Йордан Томов – старши експерт по приобщаващо образование към РУО – София област. Официалните лица бяха посрещнати от кметът на община Костинброд – Трайко Младенов и неговия заместник Александър Ненов.

Специален гост на събитието бе съпругът на покойната учителка Ася Юричкай. Тя е първата учителка по унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“ и човекът запалил всички деца и учители по културата на Унгария.

Директорът на Първо ОУ „Васил Левски“ – Даниела Борисова, бе модератор на концертната програма, състояла се в началната сграда на училището в Първи район. Тя представи учениците си от 1-ви до 4-ти клас и тяхната програма от танци, песни, стихове на български и унгарски език. Всички деца, сред които гимнастички,  мажоретен състав с невероятни танци, футболен отбор и ученичка, свиреща на пиано, поздравиха гостите.

2

3

Кметът на община Костинброд поздрави всички присъстващи и заяви: „През годините училището се утвърди като своеобразен мост между нашите две нации. Главният виновник ние да имаме в бъдеще побратимена община е Първо ОУ „Васил Левски“ с директор г-жа Даниела Борисова. Директорката през тези години се доказа като добър мениджър, учител и възпитател. Много работа с г-жа Борисова ни предстои. Тук, в Първи район  ще се изгради един невероятен паметник на Васил Левски, а в училището започва изграждане на физкултурен салон.“.

4

След поздравите на всички официални гости завърши унгарският посланик, който за първи път посещава града и училището. Н. Пр. Посланик Борош изрази отличните си впечатления от децата, изучаващи унгарски език. Той се обърна с приветствие към присъстващите, в което посочи, че взаимоотношенията между унгарския и българския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред.

5

Първо ОУ „Васил Левски“ има редица мероприятия, свързани с държавата Унгария и изучаването по иновативен начин на чужд език. Директорката представи децата от Първо ОУ, които са посетили Унгария и разказа за училище в Република Унгария, в което се изучава български език.

Община Костинброд е изпълнила до тук няколко важни стъпки за изграждане на добри отношения между България и Унгария:

- Партньорите по транснационалния проект – „БРИДЖ“, сред които и община Костинброд, посетиха областната администрация в Мишколц, Унгария през 25 март 2022 г. и бяха посрещнати от Негово превъзходителство Христо Полендаков – посланик на Република България в Унгария.

- На международния ден на водата беше открита българска чешма в Унгария. Делегацията от община Костинброд гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община.

- Продължиха срещите на община Костинброд в Унгария по програма „Европа на гражданите“. През 2022 г. кметът на община Костинброд присъства на конференция по програма „Европа за гражданите“ в София.

- В Костинброд бе на посещение – председателят на съвета на българското малцинство в Унгария – д-р Мария Николаева.

- Община Костинброд, заедно с Първо ОУ „Васил Левски“, организира унгарска вечер с д-р Мария Николаева и Моника Жеков, на 24 септември 2022 г.

- Община Костинброд в периода 13-14 май бе на посещение в столицата на Унгария – Будапеща, където се срещна с Посланик Полендаков – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Унгария, а на следващия ден посети населеното място Чокакьо, където се срещна с местната власт и обсъдиха бъдещи проекти и обмен както на ученици, така и на танцови състави.

6

7

8

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук