Стартира литературният конкурс „Асен Димитров“

11116 преглеждания

Победителите ще станат ясни на празника на град Костинброд

„Поезията може да разказва не само истории. Тя може да разказва всичко”

Асен Димитров

За седма поредна година, Общински съвет-Костинброд, обяви превърналия се в традиция за община Костинброд, литературен конкурс „Асен Димитров“, разпознаван досега като „Млад поет“. С всяка изминала година конкурсът се разширява и журито оценява все повече литературни произведения. До 2023 г. имаше ограничение във възрастта, за да бъдат стимулирани предимно младите поети на България, но през 2024 година, когато Костинброд навършва 50 години от обявяването си за град, Общинският съвет да разшири обхвата на конкурса. Наред с това, от 2024 г., конкурсът ще носи името на костинбродчанина Асен Димитров, и участие в него могат да вземат всички, пленени от силата и красотата на словото.

Творбите си, участниците могат да изпращат до 8 септември 2024 г. на email: kostinbrod.50godini@abv.bg или на място в Общинска администрация-Костинброд - отдел „О, МП, С, К и СД“,етаж 1, стая 1.

Надпреварата е със състезателен характер, като класиралите се на I, II и III място ще спечелят съответно 300, 250 и 200 лева, от наградния фонд на конкурса. Награждаването на лауреатите в конкурса „Асен Димитровт“ ще бъде на 17 септември 2025 г., на честването на 50-годишнината Костинброд.

Обявявайки литературния конкурс, под името на Асен Димитров, Община Костинброд и Общински съвет-Костинброд, отдават своята почит към таланта и ярката следа, които той оставя след себе си.

Асен Димитров е музикант, певец, поет и композитор – един многопластов талант, който е пример за любителите на съвременната българска поезия и музика. Роден и живял в гр. Костинброд. Завършил е средно образование „Радио-телевизионна техника” и висше – „Комуникационна техника и технологии”.  Китарата хваща от малък и най-напред свири в мандолинен оркестър. Рокаджийският дух открива пред него нов път – към рок-група „Хадес“, с която записват в БНР и албума си „Утро над града“. Музиката е на Дани Милев, а текстовете са на Асен Димитров. Във фестивалите „Пирин фолк“, „София пее“, „Бургас и морето“, звучат песни по негов текст. Автор е и на множество текстове за артисти като –  Мариана Попова, Дани Милев, Маргарита Хранова, Мина Пенкова от „Петте сезона”, както и текстове за хорове и вокални групи в народната музика. Пише завладяваща и нежна любовна лирика в стихосбирки, в които са разказани истории, голяма част от които са по действителни случаи, развили се в нашите родни географски ширини. Поетът губи живота си през 2023 г.

„Поезията може да разказва не само истории. Тя може да разказва всичко. Излиза някъде от душата на поета и тръгва сама, боса с мастилените стъпки по белия лист със своята мелодичност, с римите си. Не можеш по никакъв начин да и забраниш да го прави, както и насила да я накараш да дойде на този свят. Аз не съм открил пътя към поезията. По-скоро тя ме откри. За добро, или лошо.“

Асен Димитров

Конкурс

Източник и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук