Храм „Св. Николай Чудотворец“ (Костинброд) отбеляза Никулден

1620 преглеждания

Службата бе водена от отец Крум и отец Желязко Симонов

С литургия за здраве и благополучие, храм „Св. Николай Чудотворец“, в кв. Маслово, гр. Костинброд, отбеляза големия християнски празник Никулден.

Отец Крум и отец Желязко Симонов отслужиха литургия за здраве и благополучие на всички именици, посетили храма. На водосвета за здраве присъстваха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, заместник-кметът на общината – Александър Ненов, ръководителят на Общински инспектор-Костинброд – Димитър Георгиев, Бистра Боянова – началник отдел „Образование, младежки политики, спорт, култура и социални дейности“, жители и гости на общината.

1

2

3

4

5

6

На 6 декември почитаме Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден. Честват го всички рибари, моряци, пътешественици и банкери.

Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.

Днес мощите му се пазят в италианския град Бари в базилика, построена в негова чест. Пренесени са там по времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.), а допреди това са се пазели в гр. Мира.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Задължително е на този ден на празничната маса да присъства риба. Едно от поверията гласи, че веднъж, когато светецът бил в открито море, се разразила силна буря. Заради дупка на дъното в лодката започнало да навлиза вода. Тогава светецът бръкнал във водата и извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден. Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен шаран. Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук