Поход до хижа Тръстеная

7225 преглеждания

На 25.02.2017 год. /събота/ ще се състои традиционният еднодневен поход до хижа Тръстеная. Сборният пункт е в 10 часа на площда в село Лакатник. Желаещите да участват в похода могат да тръгнат пеша от Гара Лакатник или да ползват автобус, който тръгва в 9:00 часа от площада на гарата.

Хижа Тръстеная се намира на международния маршрут Ком-Емине, източно от Искърския пролом в подножието на вр. Издримец. В близост до нея има три езера, букови гори и просторни поляни, подходящи за разходка. Хижата е известна с големите си малинови насаждения и производството на малиново вино. Откъм Искърския пролом до нея водят два пътя от село Гара Лакатник и село Гара Бов.

От село Гара Лакатник до село Лакатник има редовна автобусна връзка, както и маркирана в червено пътека – част от маршрута Ком-Емине, която почти изцяло следва пътя. След селото до хижата се следва маркираната пътека. Интересна забележителност по пътя е намиращата се в основата на скален венец вляво пещера – Пещерето. Представлява хоризонтален тунел с минимална денивелация и дължина от над 200 м. От село Лакатник до хижа Тръстеная отнема 1 ч. и 30 мин.

EspressoNews