Народно читалище „Христо Ботев 1934” – един паметник, един храм, една картина на културния живот в Божурище

3949 преглеждания

Сред сенките на високи борове, в град Божурище се издига красива сграда в бароков стил, със стогодишна история – това е Народно читалище „Христо Ботев 1934”.

Сградата, в която се помещава, е построена през далечната 1919 г., малко след основаването на летището в Божурище – първото летище в България и най-старото национално летище, запазено в Европейския съюз. Нуждата на висшите офицери от военно-въздушните сили от подслон и развлечение е предпоставка за построяването на сградата и използването й като общежитие и военен клуб-казино. По-късно изпълнява функциите на стол и жилище за служителите от военния завод в гр. Божурище.

През 80-те години сградата е в много лошо състояние и ръководството на завода решава тя да бъде разрушена. По инициатива на гражданите от общината и генерал Славчо Трънски, участник във Втората световна война, тя е дарена безвъзмездно за ползване като читалище и с държавни средства е направен ремонт и са възстановени бароковите елементи.

Основателите на читалището – Георги Апостолов, Димитър Петров, Георги Шопов, Кръстан Стоичков, Първан Пазов и др., са хора, които не ги свързва нищо друго, освен една единствена обща черта в облика им, а именно големите сърца и искреното желание чрез дискретни, постоянни и нерядко струващи им доста усилия и време действия, да спомогнат за бъдещето на съвременниците си и техните наследници и да опитат да им дадат нови духовни хоризонти.

В 80-годишната история на читалището, то е център на разнообразни обществени и културни дейности. Основното читалищно направление за работа е библиотечната дейност. Библиотеката разполага с над 15 хиляди библиотечни документа от различно естество и е посещавана около 7000 пъти годишно.

Също така към Народно читалище „Христо Ботев 1934” има 14 самодейни колектива към школите камерен хор, вокална група, детска певческа група, танцов състав и др., които активно вземат участие във всяко честване или концерт.

През 2014 г., когато читалището празнува своята 80-та годишнина, успешно завършва основният ремонт на сградата по проект „Повишаване на устойчивото социално-икономическо развитие на общините Божурище и Сурдулица чрез подобряване на общинската културна инфраструктура” по Програма за трансгранично сътрудничество. Така в началото на 2015 г. читалището отваря вратите си за посетители и отбелязва празника с тържествен концерт, на който се изявяват участници и от другата страна, одобрена по проекта – Сърбия.

Настоятелството на Народно читалище „Христо Ботев 1934” си е поставило за цел вратите да са отворени от рано сутрин до късно вечер, за да имат възможност всички жители на общината – и малки, и големи, да го посетят, за да може сградата непрестанно да бъде пълна с живот и творчество.

Ваня Аризанова, секретар на читалището, споделя за работата си:

„Читалището за мен е не просто месторабота, а кауза, мисия – то изпълва и осмисля битието ми. Предполагам, че такъв отговор ще получиш от почти всички, които работят в читалище. Благодарна съм на съдбата за това, че мога да си позволя да работя в читалище, да приемам ежедневните предизвикателства, пред които ме изправя професията ми, да пробвам нови неща, да реализирам идеи.”

А за трудностите, пред които времето е изправяло целия екип на читалището и настоятелството, госпожа Аризанова казва:

„Трудностите в работата са свързани най-вече с това, че не се отделят достатъчно пари за култура в държавата, а за читалищата те никога не стигат – за поддръжка и отопление на сградата, за инициативи и събития, за нови книги, за минималните заплати и осигуровки на хората, за транспорт и участие на самодейните колективи във фестивали и т.н. Добре е, че българите сме изобретателни и находчиви и не се предаваме лесно. Добре е и че обществото ни все още има нужда от тази институция, успяла да съчетае модерността в консерватизма на традициите.”

Читалищата не са типични исторически паметници, но са уникална институция за България, без аналог в европейската и световната култура. Те са чудо на възрожденската епоха - огнища на просветна и културна дейност, целяща да съхранява, поощрява и развива традициите и ценностите на българина. Тези обществени институции са това, с което се отличава страната ни и допринасят за изграждането на нейната уникална идентичност. Те са живата връзка между миналото, настоящето и бъдещето на културния живот и традициите в България. Затова нека ги ценим и пазим. Има смисъл!

Материалът е изготвен от Ивайло Ивайлов, ученик в 10 клас, СУ „Летец Христо Топракчиев, гр. Божурище за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс