Полезни съвети от Мартин Гаджев за спорта, здравето и превъзмогването на пролетната умора

5066 преглеждания

Мартин Гаджев е основател и директор на първата българска фитнес и спортна академия – “BFS ACADEMY” и организатор на международния фитнес фестивал “We Love Aerobics”. Неговото ежедневие е пряко свързано със спорта и здравословния начин на живот.

Той е активен спортист по бойни изкуства. Започва своята състезателна кариера на 18-годишна възраст. Година по-късно печели първото си състезание и става републикански шампион по кикбокс. Не след дълго печели за втори и трети пореден път републиканския шампионат на България. Многократен участник в държавни състезания по кикбокс, национален състезател на световни състезания. Повечве от 10 години преподава аеробика. Започва с Тае бо, а сега преподава KombatXtreme, като обучава нови инструктори. Има дипломи от Италия и България в областта на спорта. Взима участие в редица фитнес фестивали и спортни международни  мероприятия с цел насърчаване на хората към здравословния начин на живот. Освен това със спортен хъс се включи и в кулинарната надпревара „Черешката на тортата“.

 

Колко пъти седмично е необходимо да тренираме за поддържането на здрав дух?

Тренировките трябва да се превърнат в незаменима част от ежедневието ни, за да рефлектират не само на тялото ни, а и на духа ни.

 

Какъв тип тренировка (аеробна, кардио, силова) е най-подходяща за отслабване и моделиране на фигурата при жените, мъжете и подрастващите?

Спрямо физиката и телосложението при жените се избират подходящите упражнения за тях, ако тренировката им съчетава аеробни, силови и кардио упражнения  със сигурност ще има по-голям резултат спрямо това, ако се съсредоточат само върху една от всички тях. 

Мъжете имат по-голям избор, тъй като тяхната биомеханика и физика се поддава по-лесно на натоварване и резултатът идва по-бързо. Щастливци. Силови с кардио. Кръговите тренировки биха били добър избор.

На подрастващите им е нужна свобода на движение, за да се намерят в правилния спорт за тях, ако им е възможно да избягват тежестите, а вместо това да работят повече със собствената си тежет би било много здравословно за тях.  

 

Има ли определено време през деня, което е най-подходящо за тренировка?

Времето за тренировки е строго индивидуално за всеки един човек, спрямо неговото ежедневие и въпреки това следобедните часове са едни от най-подходящите за тренировка, тъй като вече сме приели на няколко пъти храна и тялото ни е заредено с енергия.

 

С какво трябва да се храним преди и след тренировка и какъв  интервал от време трябва да спазваме между храненето и тренирането?

Според тренировката, която ви предстои (кардио или силови упражнения) се определя и менюто ви. Час и половина, два преди физическо натоварване е удачно да се приема храна, а след тренировка, когато усетите чувство на глад е добре да консумирате следващата ви дневна дажба храна. За по-добри резултати приемайте повече храна, която е богата на протеини.

 

Какво според Вас е основното нещо, което може да ни помогне да засилим метаболизма си?

Закуската преди кафето, приемането на повече вода и най-вече редовното консумиране на хранителни вещества, ако се храним по един или два пъти на ден, със сигурност няма да накараме  метаболизма ни да работи по-бързо.



Определени храни за засилване на метаболизма?

Вода, грейпфрут, зелен чай, пуешко - това са все хранителни вещества, които въздействат благоприятно на метаболизма ни.

 

До колко е важна закуската и каква трябва да бъде, за да е  пълноценна и зареждаща ни с енергия?

Закуската е първото ни хранене за деня и до голяма степен тя определя как ще функционира организма ни. Моята закуска включва 100гр овесени ядки, 100гр извара и 2 варени яйца. Това е една балансирана и зареждаща закуска.  Пробвайте.

 

Какви според Вас са причините и какъв е начина да превъзмогнем пролетната умора?

В повечето пъти причините за пролетната умора е смяната на климата, нужно ни е малко време, за да се адаптираме към новия сезон.

 

Какъв вид упражнения тип тренировка са препоръчителни през този период на „пролетна умора“?

Не всички хора усещат  „пролетната умора“. Ако вие сте един от тях, заложете на нискоинтензивните тренировки – йога, пилатес, стречинг. Така ще съхраните мускулния си тонус и няма да изгубите форма, докато умората премине.

 

Кои храни препоръчвате за тонус, енергия и подсилване на имунитета?

За тонус и енергия препоръчвам, както пресни, така и сушени плодове. Те съдържат важни антиоксиданти, които са източник на енергия и витамини. Сурови ядки за тонус, те са храна за мозъка, а съвкупност с плодовете ще подсилят имунитета ни.

 

Какво е мнението Ви за хранителните добавки и витамини, кога трябва да се приемат и на кого са необходими?

Като професионален спортист винаги съм приемал хранителни добавки, за да подобрявам физическата ми издържливост и още повече да се възстановявам след тежките ми тренировки. В днешно време храната, която приемаме в повечето пъти е лишена от най-ценните й съставки и поради тази причина хранителните добавки се превърнаха във важна част от ежедневието ни, за да си набавяме нужните витамини, минерали, белтъчини и т.н. Хранителните добавки са необходими на всеки един професионален спортист, за да подобрява физическите си възможности, а на всички останали според целите им. Витамините могат да се приемат целогодишно, като внимателно се запознаем с начина им на приемане.  Останалите хранителни добавки, които приемаме, трябва да са строго съобразени с нашите цели и физическо състояние.

 

По повод великденските пости, знаем, че много хора използват момента освен за духовно пречистване, и за пречистване на организма от животински продукти (като тип диета). Според Вас временното лишаване от животински продукти полезно ли е за организма или е вредно ощетяването от дадени хранителни елементи?

Всяко лишаване без основателна причина е вредно по един или друг начин, било то храни, сън, емоции и т.н., но в този случай би било от полза. Защо пък да не се възползваме от великденските пости, за да се прочистим от токсините, които сме приели. Временното лишаване от животинските придукти може само да ни се отрази благоприятно на организма и не ми се вярва, че ще бъдем ощетени от хранителни вещества, които няма да можеш да си набавиш. Нали има и хранителни добавки за това.

 

Александра Джамалова