Тиквата: Златното съкровище на есента с изключителни ползи за здравето

6241 преглеждания

Кои са ключовите ползи, които тиквата предлага

Тиквата – символът на есента, носи със себе си не само вкусните аромати на сезона, но и изключителни ползи за нашето здраве. Благодарение на своето богато съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти, този цветен и сочен плод предлага множество ползи. 

тиква

Ето и някои лючовите ползи, които тиквата предлага:

Нискокалорична: Тиквата е нискокалорична, което я прави подходяща за диети и поддържане на здравословно тегло.

Витамини и минерали: Тиквата е богата на витамин А, витамин С, витамин Е и витамини от група B (например, фолиева киселина). Тя съдържа също така минерали като калий, магнезий и желязо.

Фибри: Тиквата съдържа диетични фибри, които подпомагат добрата функция на храносмилателната система и подобряват перисталтиката.

Антиоксиданти: Тиквата съдържа антиоксиданти като бета-каротин, които помагат в борбата срещу свободните радикали и предпазват клетките от увреждане.

Поддържа здравето на очите: Витаминът А и бета-каротинът, които се намират в тиквата, подпомагат здравето на очите и могат да намалят риска от очни заболявания.

Подобрява имунната система: Витамин C и други хранителни вещества в тиквата могат да подкрепят имунната система и да помогнат на организма да се справя с инфекции.

Подпомага сърдечното здраве: Калият в тиквата може да помогне за регулирането на кръвното налягане и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява кожата: Витаминът Е и други антиоксиданти в тиквата могат да помогнат за поддържането на здрава и млада кожа.

Поддържа здравето на костите: Тиквата съдържа важни минерали като магнезий и фосфор, които са необходими за здравето на костите.

Регулира нивата на захар в кръвта: Фибрите и витаминът А в тиквата могат да помогнат в контролирането на нивата на захар в кръвта.

За да се възползвате максимално от ползите за здравето на тиквата, можете да я включите в разнообразни ястия, като супи, пюрета, сладкиши и дори салати.

Тиквени палачинки

Необходими продукти:

2 ч. брашно

2 ч. настъргана тиква

2 яйца

½ ч. мляко

2 с. л. захар

1 ч. л. бакпулвер

1 ч. л. канела

½ ч. лъжичка ванилова есенция

олио за пържене

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, канелата и захарта. Добавете яйцата, млякото, настърганата тиква и ваниловата есенция. Разбъркайте добре съставките, докато се получи гладка смес. Изпържете палачинките от двете страни до златисто кафяв цвят. Сервирайте топли, по желание с мед или кленов сироп.

Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук