Гордейте се с миналото си, живейте за настоящето и работете за бъдещето

1803 преглеждания

Есе на Симона Трайкова, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище

Всеки народ има своите поводи за гордост, свързани миналото им – от къде са тръгнали и до къде са стигнали. Характерно е в България степента на националното самочувствие да се изразява в обществото, което е разделено на две почти равни части – онези патриоти, които с гордост произнасят името на родината, и онези, които лутайки се измежду европейското и дори по-далечното чуждо някак си представят, че има нещо по-ценно и достойно за гордост от родното.

„О неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?” – Паисий Хилендарски

По-изявени изразители на негативните нагласи са по-младите, докато по-позитивните са по-възрастните поколения. Но защо е това разделение в общественото мислене?

Съвременна мода е по-скоро в отричането на стойността на родното. Сякаш основния проблем в живота на неуспелия човек е именното родината – държавата. Тази мода на новото поколение налага съмнения по теми като например дали България е подходяща за качествено обучение и развитие, докато по-възрастното поколение е втренчило поглед към политическата страна на нещата. Все негативни чувства и мисли. Но къде остава гордостта –на заден план може би?

Според мен нещо толкова ценно и автентично -  като миналото на една нация не бива да остава на заден план. Миналото на България се изразява в множество възходи и падения, за които всички ние знаем. Те са чудесен повод да преосмислим нещата, които ни карат да се чувстваме горди, че сме родени именно тук, да пазим и съхраняваме това, което миналото е дало и оставило за нас. Трябва  да се гордеем и да се стремим да надграждаме това, което имаме сега, за да го дадем на идните поколения, защото всяко поколение играе роля във формирането на една нация.  А една добре развита нация винаги ще е повод за гордост на хората. Затова, българи, гордейте се с миналото си, живейте за настоящето и работете за бъдещето си!

Материалът е изготвен от Симона Трайкова, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин