Два проекта за архитектурно оформяне на центъра на Своге се представиха пред журито на обявения от Община Своге конкурс

2280 преглеждания

На 19-ти септември в заседателната зала на Професионална гимназия "Велизар Пеев" пред жури и гости се представиха проектите, участващи в архитектурния конкурс, обявен от Община Своге. Два екипа от млади архитекти представиха своите идеи за архитектурно градоустройство и дизайнерско решение на централна градска част на града, научи EspressoNews, от община Своге.

Първи пред професионалното жури в състав- арх. Любомир Миленков- главен архитект на общината, инж. Валентин Михайлов- заместник-кмет и инж. Светлана Корназова- главен специалист "Устройство и развитие на територията", както и пред консултантите - арх.Румяна Пехливанова- главен архитект на София област, арх. Веселин Духовски- заместник- председател на Съюз на архитектите в България, арх. Дани Данев- заместник- председател на Камара на архитектите в България- София и гостите и журналисти в залата, застана екип "Авангард". 

Те предложиха атрактивно решение за централния площад, който предвиждат да се превърне в естествена сцена за обществени и културни прояви, чрез изграждането на система от водни каскади и тераси. Проектът им търси дългосрочно решение на въпроса с паркирането в центъра, като предлага два подземни паркинга - под площада зад гарата и под площада пред НЧ "Градище 1907”. Предложена е оригинална идея за покриване на автогарата и магазините срещу нея, както и за озеленяване на подхода към централния площад в града и цветови решения за оформяне на околното пространство на ул. "Цар Симеон".


Изцяло пешеходна предлагат да стане ул. "Цар Симеон", студентите по архитектура Александър Чокойски, Андреан Чокоев, които в техния проект, разработен съвместно с ал.арх. И. Мустаков, л.арх. Д. Лулчева, арх. К.Пешунова, предлагат да бъде изграден надлез с асансьори, който да направи връзката с между гарата и центъра на града. Те предвиждат да бъде преместено до гарата мястото на пазара в четвъртък, а до него да се изгради нова автогара, като под цялото пространство бъде разположен подземен паркинг. В по-глобален аспект, техния проект разделя централната част на три зони - централна, жилищна и спортна. 


Предстои журито да обсъди представените проекти, като информация за победителя и наградите ще бъде обявена на сайта на общината след 10 работни дни. EspressoNews също ще информира своите читатели за резултатите на младите архитекти и техните проекти. 

Елисавета Георгиева