Ден на българското радио

1882 преглеждания

25-ти януари се отбелязва като Денят на радиото.

На тази дата през 1935 г. Цар Борис III подписва Указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. На 18 юни 1935 г. за първи главен ръководител на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник - поет, художник и театрален критик. В началото на 1936 г. са инсталирани три антени, с характерната ромбоидна форма, доставени от унгарската фирма Стандарт за радиоизлъчване на средни вълни. Антените са разположени край село Вакарел - за Радио София, край село Могила - за Радио Стара Загора, и край разклона за Шумен — за Радио Варна. На 21 май 1936 г. трите радиостанции едновременно започват да излъчват като част от първата българска национална радиомрежа с равнопоставени радиопрограмни служби в София, Варна и Стара Загора.

През 1938 г. започва строежа на нова страда на Радио София на бул. Драган Цанков № 4, в тогавашната вилна зона на София. Основния строеж е завършен през 1941 г.

 През зимата на 1943–1944 г. по време на англо-американските бомбардировки над София, бомба пада и събаря задната част на първо студио. Радиото е евакуирано в училището на софийското село Нови хан.

Точно в 6 часа сутринта на 9 септември 1944 г., след извършен въоръжен преврат, Кимон Георгиев прочита по Радио София прокламация на Отечествения фронт.

От 4 януари 1971 г. първа програма на Българското Радио носи името Хоризонт. Новата програма е информационна и музикална и заимствана от формата на радио Франс Интер. Особени заслуги за създаването на новата програма имат проф. Веселин Димитров и Еди Емирян, които са и сред първите журналисти-водещи.

Втора програма е наречена Христо Ботев, трета - Орфей.

През 80-те за първи път излизат в ефир предаванията Преди всички, Добър ден, Неделя 150, Хора, пътища, автомобили, Спорт и музика, станали емблематични за Българското национално радио.

Името Българско национално радио започва официално да се използва през 1993 година, след приемане на решение от страна на 36-то Народно събрание.

От 2001 г. датата 25 януари е приета за Ден на българското радио.

EspressoNews