Православната църква днес чества деня на Св. Грирогий Богослов

1171 преглеждания

На 25-ти януари православната църква почита паметта на Свети Григорий Богослов, Назианзин, архиепископ Константинополски.

Св. Григорий е роден от Арианз селище при гр. Назианз, Кападокийска област.. Учил е заедно със Св. Василий Велики в Атина. Църквата го почита като един от големите богослови, писател и поет. Като архиепископ ръководил църквата в Цариград 12 години и се оттеглил в Назианз, където е и починал през 390 година на преклонната възраст от 80 години.

Св. Григорий, Св. Василий Велики и брат му Св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на "тримата Кападокийци". Св. Григорий е смятан за майстор на словото и  стихотворната реч. Сведения за неговия живот ни дават не само писанията на Св. Василий Велики и блажени Йероним, но и неговите собствени трудове, особено писмата и автобиографичните му стихове.Смята се, че мъжете, носещи това име,трябва да се развиват в областта на изкуството.

Случайно или не, днес българският тенис шампион Григор Димитров ще се опита да стигне първия си полуфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Имен ден празнуват всички, с името Григор, Гриша, Григорена, което от старогръцки  означава "буден", "който бди".

EspressoNews