Засилени проверки на товарни автомобили, автобуси и таксита ще има през тази седмица

1051 преглеждания

Вижте за какво ще следи Пътна полиция

Oт днес до 2 декември на територията на страната ще бъде извършен засилен контрол на водачите на товарни автомобили, автобуси и пътниците в тях, както и на водачите на таксиметрови коли, информират от МВР.

В хода на планираната операция ще се проверява за спазване на разрешената максимална скорост за движение, употребата на алкохол, наркотични вещества и техните аналози, използване на обезопасителни колани, техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

По време на проверките ще се следи и за управление на автомобили от неправоспособни водачи, както и на такива, на които временно е отнето свидетелството за управление.

По метода "широкообхватен контрол" ще се следи и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност", както и заплатена ли е винетна такса за ползване на републиканските пътища.

Междувременно от Пътна полиция отправиха и съвет към пешеходците да пресичат само на обозначените места. Преди да започнат да пресичат да се уверят, че могат да го направят безопасно и правилно да преценяват скоростта на движещите се автомобили. Препоръчително е да носят по-ярки дрехи или да имат елемент, който да ги прави по-лесно забележими за водачите.

Към водачите на автомобили препоръката е да се престроят за шофиране при зимни условия. Движението със съобразена скорост е ключово за безопасността в този сезон. Настилките са влажни, което прави автомобилите по-трудно управляеми при висока скорост, а спирачният път е по-голям. Възможно е на места да има заледени участъци, които да поднесат неприятна изненада, припомнят още от МВР.

Снимка: МВР
EspressoNews