Стартира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”

430 преглеждания

Ще продължи до 31 август

От 15 юни стартира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”, която ще продължи до 31 август. В рамките на акцията ще се проведат обучителни беседи с подрастващите, насочени към безопасното им поведение като участници в движението по пътищата, играта на безопасни места, управлението на велосипед, тротинетка, ролери и др., правилното движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в пътните превозни средства.

От полицейските служители ще се осъществява засилен контрол по отношение на безопасността на децата и техните придружители, като насочеността ще е към: правилното превозване на децата, използването от родителите – водачи и децата на обезопастелни колани /каски и системи/, спиране на подходящи места за слизане на децата от автомобилите без да бъдат застрашени техните живот и здраве. Ще се следи също така за правилното поставяне  и закопчаване на предпазните колани и детските обезопасителни системи съгласно разпоредбите на ЗДвП.

Акцията цели ограничаване на причините и условията за настъпване на пътнотранспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци и ограничаване броя на пътните инциденти от този вид. Опитът показва, че именно ваканционните дни карат и малки, и големи да се чувстват по-свободни и безгрижни и това ги води като участници в движението по пътищата до несъзнателно допускане на грешки, които не биха допуснали при други условия в ежедневието си.

През първия етап от акцията, в дните от 15 юни до 30 юни – времето, в което част от учениците вече ще са във ваканция, а за по-големите това са последните учебни дни, ще бъде засилено полицейското присъствие около учебните заведения и детските градини. Акцент в контрола е поставен на правилното превозване на децата и използването на обезопасителни системи,  на поведението на превозващите ги, както и на останалите шофьори, включително и на децата-водачи, ако се придвижват с велосипед.

В рамките на втория етап, от началото на юли до края на август, е планирана специализирана полицейска операция, насочена към неправилното движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства, използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в превозните средства, както и към недопускане на управление на МПС от водачи под 18 години.

Паралелно с това, в периода от 15 юни до 14 септември, ще се проведе и традиционната акция на полицията „Безопасно лято!“, насочена към ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци. Планирано е в петъчните и неделни дни от 14:00 ч. до 21:00 ч., както и в други времеви интервали според интензивността на трафика и натовареността на пътните артерии, да се организира подпомагане на движението на ППС на изходите и входовете на големите населени места, на пътните възли и подходи към/от активно посещаваните курортни комплекси/селища и гранични контролно-пропускателни пунктове. Ще се осъществява и засилен контрол по автомагистралите. Полицейските екипи ще следят за недопускане на паркиране, спиране или движение в лентата за принудително аварийно спиране освен в случаите, предвидени в ЗДвП, движение на пешеходци или на водачи с ППС, за които има изрична забрана в ЗДвП. В съботните дни след 23:00 ч. в населените места и най-вече в малките населени места, ще се провеждат засилени проверки с акцент спазване на скоростните режими, недопускане на управлението на ПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, шофиране от неправоспособни водачи.

Източник: МВР, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук