Куртпашовата кула - спомен от миналото

1896 преглеждания

Куртпашовата кула - спомен от миналото

Обект на моето изследване е Куртпашовата кула. Аз като любител и чест посетител на драматичния театър в град Враца, както и на историческия музей и художествената галерия в града, нямаше как да не забележа тази стоящата до тях, приличаща на малък замък сграда. Куртпашовата кула безспорно е един от многото красиви обекти, които са символ на нашия град. Но за мен впечатляваща е историята на притежателите на този обект. 

Предполага се, че строителството на кулата е започнало към края на 16-ти век. Изградена е на мястото на друга по-стара твърдина. Формата на тази кула е правилна каменна призма с височина над 10 м. Тя се състои от общо четири етажа - подземен, приземен и два етажа за живеене. Достигането до приземния етаж се е случвало само чрез помощта на дървена стълба, за да може при възникването на някаква опасност да се прибере. Първият етаж е бил пригоден за живеене, а също и за отбрана. Висок е около 3 м. Вторият етаж е висок 2.50 м. и е отделен от първия с двоен гредоред и пълнеж от хоросан и камъни с цел предпазване от пожар. Изграден е еркерно на конзоли от четирите страни. До всички етажи се достига по дървени еднораменни стълби.

Куртпашовата кула и кулата на Мешчиите са едни от кулите съществували през османското време. Двете крепости били построени от влиятелни и богати аянски родове, като целта им била те да бъдат преграда пред християните, и чрез тях да внасят респект сред обществото. Интересен факт е, че кулата на Мешчиите се състои от три етажа, а Куртпашовата кула, която е два пъти по-ниска от тази на Мешчиите, както споменах е на четири етажа. 

Куртпашовата крепост е използвана за укрепно жилище на местен феодал. Кулата принадлежала на местни феодали Курт-Пашовци. Курт паша, който бил помохамеданчен местен боляр с българско име Вълчо или Вълко, което на турски се превежда "курт" т.е. вълк, бил нейн собственик. За съжаление съдбата на тези феодали не се различава от тази на оцелелите след османското завоевание, български знатни родове. Легендата гласи, че този род били боляри, които като приели исляма им било разрешено да властвал над старите си владения. За да опазят привилегиите си те построили тази кула, като дебелите й стени я превръщат в едно сериозно препятствие за всеки, който се осмели да оспори властта на аяните. Със същата цел била построена и кулата на Мешчиите (часовниковата кула).

Османците решили да се възползват от сравнително доброто материално положение на града. Те имали голямо желание за по-забележима роля в обществото, но се сблъскват със съпротивата на местното българско население, което търси своята национална и верска идентичност. И това са част от причините в центъра на Враца да се извисят Куртпашовата кула и кулата на Мешчиите, които и до днес оформят облика на града. 

От 2012 г. Куртпашовата кула е отворена за посещение и всеки гост на града би могъл да отиде и да си вземе нещо за спомен, тъй като на първия етаж функционира музеен бутик за продажба на сувенири и копия на музейни експонати.

Кулата е стар символ на града и е повод за гордост на местните жители. Тя е и много интересно място, което трябва да се види на живо. Значението, което днес има тази забележителност за нас е неоспоримо въпреки скромните си размери. И въпреки, че тези крепости са причината за навяването на трудните времена през, който сме преминали, те също са и причината да бъдем благодарни за свободата си днес.

Материалът е изготвен от Цветомила Методиева, ученичка в 10 клас на СУ "Козма Тричков" град Враца, за ученическия проект на EspressoNews – „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.