„Родова памет“ е темата на третото издание на „Работилница за репортери”

2760 преглеждания

Конкурсът-обучение стартира на 26 февруари

„Родова памет“ е темата на третото издание на ученическия конкурс на EspressoNews – „Работилница за репортери”.

Официалният старт на конкурса-обучение за ученици от училищата на запад от София ще бъде даден на 26 февруари. Тогава младите таланти ще получат първата от шестте творчески задачи, включени в третото издание на „Работилница за репортери“.

Благородната надпревара е под надслов „Родова памет“, като в рамките на шест седмици, ученици от средните училища от общините на запад от София ще изучават и упражняват различни журналистически и литературни жанрове. Младите ентусиасти ще бъдат под вещото ръководство и наставничество на екипа на регионалния портал EspressoNews и авторитетни журналисти от национални медии.

Всяка седмица талантливите пера на участниците ще представят пред широка аудитория събития, личности, легенди, места и герои,  втъкани в родовата памет на родния край и допринесли за формирането на местната и национална идентичност, традиционна култура и народопсихология.

Задачите, по които ще работят, ще са в различни жанрове, като за всяка една от тях участниците ще получават обучителна презентация, с която да надградят знанията си за творческо и журналистическо писане, изследователска работа и умения за убедително и вълнуващо представяне на темите. Всички ученици, които са писали по дадена задача ще получават от менторите качествена обратна връзка, насоки и препоръки как да стават все по-добри и по-добри с всяка следваща седмица.   

Най-добрите произведения от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала за новини на запад от София EspressoNews, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория.

За да станете част от  проекта „Работилница за репортери 2018 – Родова памет”,  трябва да сте ученик от 9 до 12 клас, от общините на запад от София – Божурище, Костинброд, Сливница, Драгоман, Годеч или Своге.

До 25 февруари (включително) желаещите трябва да изпратят на e-mail адрес: reporters@espressonews.bg своята заяква, която включва:

  • Имена
  • Град
  • Училище
  • Клас
  • Телефон и имейл за контакт

Всички участници ще бъдат добавени в специално създадена Фейсбук група, където ще получават седмичните предизвикателства, теоретично представяне, както и указания как да се справят със задачите.

Работилница за репортери“ е проект на EspressoNews с образователна насоченост за ученици от 9 до 12 клас, който се провежда за трета поредна година. В първите две издания на журналистическия конкурс-обучение се включиха общо над 100 деца, които създадоха повече от 250 текста от различни жанрове, голяма част от които намериха радушен прием сред аудиторията на регионалния портал, а най-добрите бяха публикувани и в други национални и специализирани медии.

Победители в първите две издания бяха Василена Сайчева от ПГ „Велизар Пеев“, град Своге и Симеон Симеонов, ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч. Освен титлата „Репортер на EspressoNews“, те получиха и редица други награди от партньори на проекта. През 2017 г. победителят и най-добрите участници получиха журналистически стажове в БНТ, телевизия Bulgaria ON AIR и радио FM+. По този начин те  практически се запознаха с работата на журналиста, което ще им помогне в кариерното им ориентиране и ще даде насока в избора на специалност при кандидатстване във висше учебно заведение.

Членове на журито на първите две издания на „Работилница за репортери“ бяха:  Доника Ризова – автор и водещ на предаването „Медиите ON AIR” по телевизия Bulgaria ON AIR, Максим Майер – редакционен директор на сп. „Мениджър”, Ивa Дойчинова – водещ в радио „105.6 Новините сега”, Мариета Фидосиева- главен продуцент „Новини и актуални предавания“ в БНТ 2, Евелина Павлова – водещ в радио „105.6 Новините сега”, Михаил Дюзев - водещ  на „Дарик Кафе“.

При възникнали въпроси, моля свържете се с екипа на EspressoNews на e-mail: reporters@espressonews.bg или през фейсбук страницата на информационния портал

EspressoNews