МВР отбелязва професионалния си празник

564 преглеждания

Ведомството празнува и 142 години от създаването си

На 5 юли Министерството на вътрешните работи празнуват своя професионален празник и 142 години от създаване на ведомството. Обявен е с Решение 79 на Министерския съвет от 28 февруари 1992 г.

Тържествената церемония ще започне в 10:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и поднасяне на венци в чест на празника.

Церемонията ще продължи с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР - от 11:30 ч.; градинката до църквата „Св. Седмочисленици“.

От 12:00 ч., в сградата на МВР ще се проведе церемония по награждаване на служители, постигнали високи професионални резултати, от ръководството на МВР.

От 18:00 ч., в Борисовата градина, на Открита сцена, оркестърът към АМВР с диригент Александър Иванов ще изнесе концерт.

Министерството на вътрешните работи е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. На 5 юли 1879 г. Княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет.

Празникът не се празнува през периода 1945-1992 г. и по предложение на Националния полицейски синдикат през 1992 г. започва отново да се обелязва.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук