Община Своге с одобрен за финансиране проект към Националния доверителен екофонд

712 преглеждания

Ще бъде реализирано строителство и оборудване във връзка с поставяне на фотоволтаична система на сграда - собственост на Община Своге

Поредният одобрен за финансиране проект на Община Своге за 2021 г. вече е факт. На 22.11.2021 г. бе сключен договор между Община Своге и Национален доверителен екофонд, за реализацията на проектно предложение „Община Своге - още една крачка към природата“ по програма „Микропроекти за климата“. Срокът на договора е осем месеца, считано от датата на сключването му и е на стойност 50 000 лв.

С безвъзмездната финансова помощ ще бъде реализирано малко по мащаб строителство и оборудване във връзка с поставяне на фотоволтаична система на сграда - собственост на Община Своге. Ще бъдат проведени две информационно-презентационни събития във връзка с проблемите на изменение на климата и адаптация към климатичните промени.

Първата част ще е насочена към деца и юноши за запознаване с важността за предприемане на мерки за опазване на околната среда и важността на проблема, представен по леснодостъпен и приветлив начин, както и с мерки, които всеки може да вземе за да намалим въздействието върху околната среда.

Втората част ще бъде насочена към пълнолетни жители на общината с цел запознаване на внедряваните мерки, сериозността на борбата с климатичните проблеми и възможности, които всеки от нас може да предприеме за намаляване на неблагоприятното въздействие върху околната среда.

Основната цел на проектното предложение е насочено към намаляване на емисиите парникови газове, чрез въвеждането на системи за разумно и ефективно управление на енергийните ресурси в административната сграда на Община Своге:

- Оптимизиране на съществуващите електро и осветителни инсталации на съществуващото осветление (на базата на луминесцентно осветително тяло) и замяната им с ЛЕД панели;

- Изграждане на мрежова фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди;

Провеждане на образователни събития за повишаване разбирането и необходимостта за опазване на околната среда.

Очакваният резултат от реализацията на проектните дейности е намаляване негативното влияние върху околната среда, чрез внедряването на система за енергиен мениджмънт, която от своя страна ще доведе до намаляване на електропотреблението, подобряване на мониторинга и оттам до намаляване на емисиите на парникови газове.

Източник: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук