Повече от 20 години сред тетрадки, учебници и химикали

2148 преглеждания

Повече от 20 години сред тетрадки, учебници и химикали

В своето интервю от четвъртата задача на „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“, Ани Пейчева ни представя една дама, която поддържа 20 години книжарницата в двора на годечката гимназия СУ "Проф. д-р Асен Златаров". Тази година се навършват 20 години, откакто тя помага на учениците, учителите и гражданите на град Годеч с нейната малка, но много полезна книжарница. Благодарение на нея и на други представители на бизнеса, в малкото и скромно градче Годеч, жителите му откриват всичко, от което имат нужда.

Представете се на читателите на EspressoNews.

Казвам се Анелия Иванова. На 52 години съм. Родена съм в град Годеч. Завършила съм средното си образование в гимназия с преподаване на руски език "Максим Горки".

Разкажете малко повече за вашия бизнес и как решихте да се занимавате точно с това.

Работата ми е съсредоточена в сферата на книжарските и канцеларските стоки. Преди повече от 20 години работех в книжарница, която се стопанисваше от държавата. След промените останах без работа и това беше единствената материя, която познавах добре.

Преди колко години започнахте да развивате този бизнес?

На 20.07.1998 г. започнах този бизнес с помощта на моето семейство и кредит, отпуснат ми от банката. Тази година ще честваме 20 години от стартиране на бизнеса. Мисля да направя малко парти, с което да отбележа това събитие.

Бихте ли ни казали какъв е вашият личен принос от бизнеса Ви?

Когато става въпрос за реализирани печалби, трябва да отбележа, че голяма част от средствата се връщат отново в книжарницата под формата на осигуровки, наеми, ток и други разходи. Необходимо е да се заделят и за подмяна на машините, които се използват. При всички случаи остават и средства, с които да същестувам, иначе би било безполезно да работя 20 години.

Бихте ли продължили да подпомагате развитието на града ни, чрез вашата книжарница?

Аз не мога да кажа дали подпомагам с моята дейност икономическото развитие на града, но се стремя да бъда в полза на ученеците и гражданите, доколкото ми позволят възможностите.

Трудно ли е в днешно време да се развие самостоятелен бизнес и колко време е нужно, за да е успешен?

И в днешното време и в предишното, винаги е било трудно да стартираш бизнес, особено в малко населено място, където броят на жителите е малък, а и покупателната способност на гражданите не е от най-добрите.

Какъв съвет бихте дали на младите в това начинание бизнесмени, които искат да се развиват успешно?

Моят съвет към младите хора, които искат да стартират собстен бизнес е да бъдат постоянни, упорити и да не се отказват от целите си, независимо от трудностите, които трябва да преодолеят.

Материалът е изготвен от Ани Пейчева, ученичка в 10 клас на СУ ”Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет.

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.