Родовата памет и традициите в моята община като част от националната ни идентичност

2617 преглеждания

Родовата памет и традициите в моята община като част от националната ни идентичност

Казват, че човек без родова памет е като дърво без корени. Но това не означава само да знаеш родословното си дърво чисто семейно, а да си запознат и да пазиш и предаваш спомена за историята на мястото, където си израснал, и за хората, които са живели там преди теб и са направили нещо значимо за развитието на региона или дори на цялата държава.

За да могат традициите да се предават от поколение на поколение, трябва да поддържаме родовата памет жива в съзнанието си. Тя е важна за нашата национална идентичност, защото колкото и да са различни традициите в различните части на страната ни, все пак имаме обща история и сме един народ. Всяка община допринася за културното многообразие на страната, но едновременно с това винаги напомня за славната история на целия народ.

Човек винаги се чувства по-добре у дома, на сигурно място - било то в имота си, в родния си град или дори в държавата си. Тази сигурност в по-голямата си част е породена от знанието, че околните са твои познати, които говорят на твоя език и имат същата история като твоята, празнуват същите празници, които честваш и ти.  Тези обичаи сплотяват още повече, пробуждайки националното самосъзнание.

Във Враца, откъдето съм аз, повечето празници се честват на площад „Христо Ботев“ . Там, пред паметника на революционера, за всеки празник се събират стотици българи, за да отдадат почит и да си спомнят за историята. Там родители водят децата си, за да ги запознаят с традициите на града, да ги научат от малки да почитат миналото. За големи празници повечето хора, които са напуснали града и държавата, се връщат по родните места и в очите им се вижда тази радост, че са се прибрали за малко в родината, че тук се чувстват сигурни, защото знаят, историята на мястото, където са се родили. Те излизат на площада и взимат участие в традиционните чествания, които сплотяват народа и събуждат патриотизма у мнозина.

Естествено, във Враца се честват всички национални празници - Трети март, Великден, 24-ти май, Коледа и Нова година и всички други. Освен тези, които се честват в цялата страна, в моя град има и регионални, които макар да не са всеизвестни, са част от мозайката, оформяща националната ни идентичност. Тези празници са символ на родовата ни памет и колкото повече се отдалечаваме от миналото, толкова по- здрава връзка изграждаме с историята. Пример за такъв празник е 2-ри юни - ден на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Празникът се чества в цялата страна, но в нашия регион ежегодно се организират Ботеви дни. Те са съпроводени с богата културна програма – конкурси, рецитали, изложби и концерти. Най-важен е походът Козлодуй-Околчица, в който взимат участие ученици от училищата във Враца и региона, както и много други хора от различни части на страната, решили да минат по стъпките на Ботевата чета. Кулминация на честванията са митингът-заря на 1-ви юни и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица.

От две години започна възраждането и на друг обичай в нашия град - национален фолклорен събор „Леденика“. Той се провежда в близост до красивата пещера „Леденика“. Освен на надиграване, хора от цялата страна могат да присъстват на възстановка на северняшка сватба , която цели да съхрани и популяризира родните традиции. Тези обреди са характерни само за нашия регион, но са част от културата на цялата страна и спомагат за изразяване на националната идентичност.

От скоро се възстанови и традицията Никулден да се чества на централния ни площад. Отслужва се водосвет за здраве, приготвят се никулденски шарани и рибен курбан, организира се благотворителна изложба-базар.

Във Враца има още много традиции - ежегодно се честват годишнини, свързани с важни за града ни личности, като се изтъкват делата им за развитието на града и родината ни. Те не успяват да бъдат забравени, защото макар и само общински, традициите допринасят за съхраняването на родовата ни памет и ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.

Материалът е изготвен от Силвия Илиева, ученичка в 10 клас, на СУ "Васил Кънчов", град Враца, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.